h

Stemt Weert in met VNG-akkoord Wmo?

4 juli 2005

Stemt Weert in met VNG-akkoord Wmo?

De invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heeft zulke verstrekkende gevolgen voor de Weerter burgers dat naar de mening van de SP het College niet buiten de raad om akkoord mag gaan met het onderhandelingsresultaat van de VNG. Ze heeft hierover opheldering gevraagd, mede omdat de gemeente Nederweert een duidelijk 'Nee' richting Den Haag heeft laten horen.

Per 1 juli 2006 zal volgens plan van de regering de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingaan. Deze nieuwe wet moet de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) en de Welzijnswet vervangen, en ook delen van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) overnemen, bijvoorbeeld de huishoudelijke verzorging van de Thuiszorg. De Wmo gaat uitgevoerd worden door de gemeenten, die daarmee grote nieuwe bevoegdheden en verantwoordelijkheden krijgen.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft met het kabinet een voorlopig onderhandelingsresultaat bereikt. Daarover houdt de VNG momenteel een ledenraadpleging onder alle gemeenten. De VNG wil vóór 15 juli a.s. het standpunt van de gemeente weten over het onderhandelingsakkoord en heeft daarover een brief verstuurd aan het College. Deze brief is niet aan de gemeenteraad ter kennis gebracht. Wel heeft de wethouder in de commissie Welzijn van 21 juni de brief genoemd, maar niet verteld dat er een raadpleging aan verbonden is.

Inmiddels hebben wij begrepen dat de gemeente Nederweert, partner van Weert in de voorbereiding op de mogelijke invoering van de Wmo, heeft laten weten niet akkoord te zijn met het VNG-onderhandelingsresultaat.

De gemeente Weert (het College van B&W) heeft echter tot onze grote verontwaardiging al laten weten akkoord te gaan met het onderhandelingsresultaat van de VNG.

De invoering van de wet Wmo heeft zulke verstrekkende gevolgen voor de Weerter burgers dat naar de mening van de SP het College niet buiten de raad om akkoord mag gaan met het onderhandelingsresultaat van de VNG.
In een brief, die wordt behandeld in de raadsvergadering van 5 juli, willen wij van het College op korte termijn een nadere onderbouwing van haar argumenten om, buiten de raad om, in te stemmen met het onderhandelingsresultaat van de VNG. Van de fracties willen we graag ook een reactie of zij het eens zijn met de mening van het College.

De SP overweegt om tijdens de raadsvergadering een motie vreemd aan de orde van de dag in te dienen en de gemeenteraad te vragen om zich uit te spreken over het bereikte onderhandelingsresultaat.


In de raadsvergadering van 6 juli bleek de SP verkeerd te zijn geinformeerd. Het College van B&W heeft nog niet besloten om in te stemmen met het onderhandelingsresultaat. De motie van de SP werd - met alleen de stem van de SP-fractie voor - verworpen door alle andere partijen.

Opinieartikel over de Wmo, door Henk van Gerven (wethouder/huisarts te Oss)
De officiële wetstekst met toelichting
Het standpunt van de VNG:
Het standpunt van de Chronisch Zieken en Gehandicapten raad.

U bent hier