h

Leeftijdsdicriminatie werkzoekenden

24 juni 2005

Leeftijdsdicriminatie werkzoekenden

Per 1 mei 2004 is er een Wet leeftijdsdiscriminatie. De strekking: een werkgever mag niet discrimineren op leeftijd. In advertenties mag dus ook geen leeftijdsindicatie worden vermeld. De laatste tijd komen er steeds meer klachten binnen bij de SP hulpdienst over discriminatie naar leeftijd. In een brief aan het College van B&W vraagt de SP om actie.

Helaas maken meerdere CWI's (Centra voor Werk en Inkomen, voorheen: arbeidsbureau) zich schuldig aan leeftijdsdiscriminatie door een leeftijdsindicatie in advertenties te zetten. Zo ook het CWI in regio Weert. Zo blijkt onder andere op de website van het Meldpunt leeftijdsdicriminatie

De SP is van mening dat dit niet kan. Oudere werkelozen hebben ook het recht om op vacatures te reageren. In veel gemeentes wordt alleen maar getracht om de jongeren aan het werk te krijgen en de oudere werkelozen worden totaal vergeten. Vandaar ook dat de genoemde wet is aangenomen.

Aan het College van B&W heeft de SP daarom de volgende schriftelijke vragen gesteld:
• Welke contacten en relatie heeft de gemeente Weert met het CWI?
• Wat is uw algehele indruk over het functioneren van het CWI Weert?
• Bent u bereid het CWI er op te wijzen dat het vermelden van een leeftijdsindicatie in advertenties in strijd is met de Wet leeftijdsdicriminatie?
• Gaat u de verantwoordelijke instantie(s) verzoeken om het CWI Weert te onderzoeken? Zo nee, waarom niet?
• Hoe probeert de gemeente in het algemeen de achterstelling van groepen werkzoekenden tegen te gaan?

NB Het programma Netwerk zal op maandag 27 juni aan deze kwestie aandacht besteden.

U bent hier