h

Bezoek van de SP-jongeren aan de Skateboardhal Pinnacle

22 mei 2005

Bezoek van de SP-jongeren aan de Skateboardhal Pinnacle

SbhAfgelopen zaterdag, 21 mei was de laatste dag voor Pinnacle. De skateboardhal aan de Straevenweg op Fatima wordt door de gemeente gesloten. Hoewel de avond opgezet was als een feestavond had dat natuurlijk een dubbel gevoel. ROOD-Weert was erbij om de meningen van de jongeren te peilen en hen een hart onder de riem te steken.

ROODHet was druk in de skateboardhal afgelopen zaterdagavond. Bij aankomst van de Weerter ROOD- jongeren zitten enkele ouders op het terrein voor de hal rustig te barbecuen en een flesje bier te drinken. Binnen wordt er flink geskateboard.

Eerst kregen de jonge socialisten een korte rondleiding in de hal, gegeven door één van de moeders. 'Het is een hele bijzondere hal want er zitten bepaalde elementen in die nergens anders te vinden zijn. Zelfs mensen uit België en Duitsland komen hier soms skateboarden' vertelt ze. Een stukje verderop valt een jonge skateboarder na een trucje van zijn board. Anderen schieten hem meteen te hulp om te kijken of hij niks heeft. 'Zo gaat dat hier, niemand zit elkaar in de weg en iedereen helpt elkaar. Er zijn hier nog nooit serieuze ongelukken gebeurd'

Even later worden er door ROOD wat vragen aan de skateboarders gesteld om een beeld te krijgen hoe zij de sluiting van Pinnacle ervaren. Voor de gemeente weinig goede woorden.

Er is vooral veel onvrede dat de gemeente niet voldoende belangstelling heeft getoond voor het feit dat de skateboardhal een initiatief van de jongeren zelf is. 'Eigen initiatieven moeten beter ondersteund worden. Het geld moet niet gestoken worden in dure projecten opgezet door de gemeente, maar in dingen als dit' wordt terecht opgemerkt door één van de skateboarders. 'De jongeren hadden (professioneel) geholpen moeten worden.
Dat is nu niet gebeurt en ook niet bij de eerste skatehal op de Dr. Schaepmanstraat'.

Het plan om over twee jaar een nieuwe hal te bouwen in de buurt van De Bosuil op Boshoven, ter vervanging van Pinnacle én de skatehal aan de Graafschap Hornelaan, die bedoeld is voor in-line skaters, lijkt niemand een goed idee. 'Skateboarders en in-line skaters kunnen niet samen in één hal, het zijn verschillende sporten met verschillende banen. Een nieuwe hal is ook een ander gevoel' aldus één van de skateboarders. 'En bovendien is twee jaar wachten te lang, waarom tot die tijd geen behoud van deze?'

Omdat de nieuwe hal voor meerdere doeleinden gebruikt moet gaan worden kan er ook geen vaste baanopstelling gebouwd worden zoals het geval is bij Pinnacle. 'Die nieuwe hal kan nooit zo goed zijn, het wordt een prutspark' wordt er boos gezegd.

Ook op andere fronten krijgt het Weerter jongerenbeleid forse kritiek. De JOP's bijvoorbeeld. 'Ze zijn te weinig gericht op subculturen'. Ook zijn er niet genoeg (goedkope) laagdrempelige activiteiten voor jongeren, en de jongerenhuisvesting blijft een probleem. 'De gemeente doet niets of breekt alleen maar alles af en luistert niet'. Hieruit blijkt het dubbelzinnige beleid van de gemeente. Men wil jongeren van de straat af houden en ze stimuleren deel te nemen aan culturele projecten, maar zoals iemand zegt; 'Pinnacle ís cultuur, en toch wordt het gesloten. Elke stad heeft culturele broedplekken nodig, maar in Weert worden jongeren tegengewerkt'

Op de vraag wat men van de Weerter politiek in het algemeen zijn de reacties dan ook unaniem. 'Politici zijn te passief, hebben totaal geen voeling met het volk en zijn geneigd naar niets doen' werd er gezegd.
Iemand anders voegde eraan toe; 'de politiek moet meer naar buiten treden en de straat op gaan'. Ook hierin hadden de skateboarders volkomen gelijk.

Naast de SP waren er geen enkele andere politieke partijen die belangstelling toonden voor deze laatste avond Pinnacle.

rood.weert.sp.nl

U bent hier