h

Raad gaat verder mee in KMS-uitbreiding

29 april 2005

Raad gaat verder mee in KMS-uitbreiding

plangebied NelissenhofwegTijdens de raadsvergadering van 28 april bleek dat de raad in december veel te overhaast het avontuur voor uitbreiding van de Kazerne aan de Nelissenhofweg is ingestapt. Nog immer heeft de gemeente geen getekende overeenkomst teruggekregen van de Ministeriele Dienst die gaat over aankoop en verkoop van Defensie-terreinen.

In december werd een extra vergadering inderhaast belegt, onder druk van Defensie. Alle partijen behalve de SP stonden toen te juichen bij de plannen en gingen akkoord.

Al eerder heeft de SP zich kritisch uitgelaten over de flinterdunne argumentatie en informatie waarmee de raad heeft ingestemd met de plannen van de Kazerne. Ontbrekende informatie over de noodzaak van uitbreiding en de verkoop van gemeentegrond, plus het niet-informeren van de buurt waren voor de SP-fractie in december 2004 aanleiding om voorlopig niet in te stemmen met dit nieuwe mega-project.
Het enige voordeel is volgens de partij dat het Bisschoppelijk College haar verbouwingsplannen zou kunnen realiseren door deze complexe deal.

Terug naar donderdagavond, raadsvergadering.
De financiering van een krediet voor extra onderzoeken en het maken van een stedenbouwkundige visie was gevonden in de rentebedragen die de verkoop zou opleveren. Het enige wat de wethouder en de raad konden doen was het voorstel aanhouden of aanpassen onder voorbehoud van ondertekening door Defensie. Ze kozen voor het laatste.
"Ongelofelijk. In het bedrijfsleven was een bestuurder die akkoord gaat met een miljoenendeal zonder handtekening van de tegenpartij allang ontslagen." aldus een bewoner in een reactie.

SP-woordvoerder Paul Lempens: "Al te kritisch kon de raad natuurlijk niet zijn, omdat ze in december met open ogen heeft ingestemd met de plannen. Daarom was ook nu alleen de SP niet voor het voorstel van het College van B&W."

Op vragen van de SP ontkende wethouder Verheggen dat het gebied Sint Theunis in beeld is als alternatief indien de plannen rond de Nelissenhofweg op problemen zouden stuiten.
Verheggen zegde toe dat de buurt 'niet in laatste instantie' zal kunnen meediscussieren over de plannen en mogelijke alternatieven, onder andere voor de verkeersontsluiting. SP-raadslid Lempens merkte fijntjes op dat indien Verheggen al eerder met de bewoners had gesproken, hij een deel van de nu noodzakelijke onderzoeken had kunnen voorkomen.

U bent hier