h

Gemeente moet bijstandsgerechtigden wijzen op extraatje

18 maart 2005

Gemeente moet bijstandsgerechtigden wijzen op extraatje

Bijstandsgerechtigden kunnen vanwege de laagte van de uitkering en de gestegen ziektekostenpremies belasting terugkrijgen. De SP vraagt in een brief de gemeente de bijstandsgerechtigden daarop actief te wijzen. In deze tijd kunnen minima een extraatje goed gebruiken.

Aan het college van B en W van de gemeente Weert

Schriftelijke vragen ex artikel 38 RvO

Betreft: belastingteruggave voor bijstandsgerechtigden

Weert, 18 maart 2005

Geacht college,

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) heeft kortgeleden berekend dat bijstandsgerechtigden vanwege de gestegen ziekenfondspremies in aanmerking komen voor een belastingteruggave. Net als ieder ander mag een bijstandsgerechtigde alleen het bedrag aan ziektekosten dat boven een inkomensafhankelijke drempel uitkomt als aftrekpost opvoeren.

Maar omdat de bijstandsuitkering zo laag is, komen de procentuele verzekeringspremies, de nominale premies, de premies voor de aanvullende ziektekostenverzekering en de standaardaftrek voor de huisapotheek alleen al boven die drempel uit. Echtparen in de bijstand die alleen aanvullend verzekerd zijn voor hun ziektekosten kunnen 175 euro van de belastingdienst terugkrijgen, bij alleenstaanden gaat het om een bedrag van een paar tientjes. De teruggave kan nog hoger worden als de bijstandsgerechtigde aanvullend plus verzekerd is en nog andere ziektekosten heeft die niet worden vergoed, zoals een nieuwe bril. Is de bijstandsgerechtigde 65-plus, chronisch ziek, of arbeidsongeschikt dan kan er nog een standaardbedrag van 776 euro worden opgevoerd.

Bijstandsgerechtigden betalen geen belasting en dus is het aanvragen van belastingteruggave geen automatisme. Ze zullen dus zelf bij de belastingdienst om de teruggave moeten vragen. In deze tijd van sterke koopkrachtdaling kunnen minima een extraatje goed gebruiken.

Naar aanleiding van het bovenstaande heb ik de volgende vragen aan u:
• Is het college bereid de bijstandsgerechtigden met een brief te wijzen op de mogelijkheid van belastingteruggave? Zo nee, waarom niet?
• Bent u bereid ook via de gemeentepagina in het Land van Weert te wijzen op deze mogelijkheid? Zo nee, waarom niet?
• Bent u bereid bij de sociale dienst tijdelijk capaciteit beschikbaar te stellen, of een andere voorziening te treffen, om mensen te helpen bij het invullen van het teruggave-formulier? Zo nee, waarom niet?

Hoogachtend,

PPE Lempens
SP-Weert

U bent hier