h

Budget fractieondersteuning SP

2 maart 2005

Budget fractieondersteuning SP

In Dagblad de Limburger is bericht over de besteding van de fractiebudgetten van de politieke partijen in de gemeenteraad van Weert. Uit deze berichtgeving zou, doordat de volledige informatie niet wordt verteld, een verkeerde indruk kunnen ontstaan. Vanwege de zorgvuldigheid daarom een toelichting.

Het volledige bedrag van fractieondersteuning (voor 2003 6250 euro) wordt afgedragen aan de landelijke partij. De afdracht van fractiebudgetten en de raadsgelden is een landelijk vastgestelde afspraak binnen de partij waaraan ook de afdeling Weert zich wenst te houden. Dit is overigens vantevoren duidelijk kenbaar gemaakt binnen de gemeente, en heeft geen probleem opgeleverd.

Als tegenprestatie voor de afdracht van het fractiebudget maakt de afdeling Weert van de SP gebruik van diverse diensten van de landelijke partij, zoals de technische faciliteiten voor de website www.weert.sp.nl, landelijke studiebijeenkomsten voor leden, drukwerk, informatievoorziening en ondersteuning die jaarlijks worden gefactureerd. Voor deze zaken is het budget bedoeld, dus het voldoet aan de regels. De SP is behoorlijk actief in Weert, dus het geld is goed besteed.

Wij willen benadrukken dat deze werkwijze voor 2003 (het eerste jaar van fractie-ondersteuning) zowel door de gemeentelijke accountant als de landelijke accountant die de SP jaarrekening heeft bekeken is goedgekeurd. Ook in andere gemeenten vormt dit geen probleem. Voor 2004 is een iets meer specifieke specificatie gevraagd, en die zullen we dan ook verstrekken.

Overigens, op voorstel van onze fractie heeft de gemeente in 2003 besloten om de fractiebudgetten te halveren.




Berichtgeving in Dagblad de Limburger van van 1 maart 2005:

´Weerter fracties zijn erg zuinig´

De Weerter gemeenteraadsfracties zijn erg zuinig bij het maken van onkosten voor fractieondersteuning. Dat blijkt uit de gemeentelijke verantwoording van de fractiebudgetten over 2003.

Voor de ondersteuning van de fracties was 47.400 euro beschikbaar. Hiervan hebben de fracties slechts 19.400 euro gebruikt. Een deel van de niet gebruikte budgetten, in totaal 11.000 euro, mogen de acht raadsfracties reserveren. Het restant, 17.000 euro, moeten de fracties terug in de gemeentekas storten.

Per fractie is jaarlijks een vast bedrag van 7400 euro voor ondersteuning beschikbaar. Bovendien krijgt iedere fractie per jaar ook nog eens honderd euro per fractielid.

Uit de verantwoording blijkt dat de fractie van Nieuw Uitzicht voor de Toekomst Weert het zuinigst is. Deze eenmansfractie heeft over het jaar 2003 géén onkosten gedeclareerd. Erg zuinig zijn ook de fracties van Weert Lokaal (689 euro onkosten) en D66 met 1220 euro gedeclareerde onkosten.

De eenmansfracties van SP en WAP deden een ruimer beroep op de beschikbare budgetten. De SP declareerde 6774 euro en de WAP bracht 5233 euro aan onkosten in rekening.

Volgens de accountant die de declaraties controleerde, moeten de fracties voortaan duidelijker aangeven waarvoor de uitgaven bedoeld waren.



Berichtgeving in Dagblad de Limburger van van 1 maart 2005:

´Partijen willen duidelijke regels voor fractiegeld´

De in de gemeenteraad van Weert vertegenwoordigde partijen willen duidelijkere regels voor de fractiebudgetten. Zij vinden het nu onduidelijk waarvoor ze het geld mogen gebruiken.

Zo blijkt de fractie van de SP het totale budget, ruim 7400 euro, in de landelijke partijkas te storten. De accountant van de gemeente zegt dat dit mag; gelijktijdig constateert deze dat die regels wel nu erg ruim en vaag zijn.

U bent hier