h

SP-senator op bezoek in Weert: ‘IJzeren Rijn is Belgische Betuwelijn’

5 januari 2005

SP-senator op bezoek in Weert: ‘IJzeren Rijn is Belgische Betuwelijn’

Ronald van RaakSP-senator Ronald van Raak was woensdag op werkbezoek in Weert. Dit in het kader van de behandeling in de Eerste Kamer van het arbitrageverdrag rond de heringebruikname van de spoorlijn IJzeren Rijn door Weert.

Van Raak sprak met de deskundigen van de gemeente Weert en heeft de situatie in de omgeving van station Weert (Parallelweg) en natuurgebied de Weerter- en Budelerbergen ter plekke bekeken. Het SP-kamerlid heeft voldoende informatie vergaard om de komende maanden in het debat met de minister en de daaraan voorafgaande schriftelijke vragenrondes te proberen de overige Eerste Kamerfracties te overtuigen dat de besluitvorming rond de heringebruikname niet deugt.

“Het gaat bij de IJzeren Rijn niet slechts om de heringebruikname van een spoorlijntje van België naar het Duitse Ruhrgebied. Minister Peijs van Verkeer heeft er eerder als Europarlementariër voor gezorgd dat deze lijn in de toekomst wordt aangesloten op het Trans Europees Netwerk (TEN), waarvoor het spoor verdubbeld moet worden. Dat betekent hoogwaardig vervoer van gevaarlijke stoffen die nu nog door de Brabantse Steden rijden. Het project IJzeren Rijn mag dan ook met recht ‘de Belgische Betuwelijn’ worden genoemd”, aldus de SP’er.

U bent hier