h

SP voorstellen positief ontvangen door Weerter gemeenteraad

21 oktober 2004

SP voorstellen positief ontvangen door Weerter gemeenteraad

De partij presenteerde eind augustus, mede naar aanleiding van een unanieme uitspraak van de gemeenteraad in juli over het sociale wanbeleid bij De Risse, een rapport met voorstellen tot verregaande verbeteringen bij De Risse.

De voorstellen vinden hun oorsprong in de klachten en opmerkingen die de SP jaren lang heeft genoteerd. “Vele gesprekken met individuele werknemers van De Risse en groepen werknemers zijn voorafgegaan aan de concrete formulering van de verbetervoorstellen. Ook de intensieve contacten en besprekingen met het comité ‘De Risse sociaal’ hebben hieraan in belangrijke mate bijgedragen” aldus voorzitter H. Bouten.

Afgelopen dinsdag gaf de politiek een reactie op de SP-voorstellen. Wethouder Maes noemde het SP-rapport ‘een waardevolle bijdrage’. Ook de politieke partijen reageerden waarderend en positief. Met name de commissieleden van CDA, Weert Lokaal en D66 vonden dat de directie hiermee ‘zo snel mogelijk aan de slag moet’.

“De gemeenteraad moet niet langer alleen naar de financiële cijfers kijken, maar heeft de wettelijke plicht om te bewaken dat bij de Risse een goed sociaal werkklimaat heerst”, aldus de SP. Alle raadsfracties hebben al uitgesproken voortaan een sociaal jaarverslag te willen van de Rissegroep. Daarin moet naar de mening van de SP in elk geval aan de orde komen de indicatiestellingen, de begeleiding van de WSW'ers, hun vorming en scholing, functioneringsgesprekken en werkbesprekingen. Ook het ziekteverzuim moet continu onderzocht op de oorzaken ervan. In het kader van meer openheid wil de SP dat de verslagen van bestuursvergaderingen naar de gemeenteraad gaan. Ook vanuit het gemeentelijke ambtenarenapparaat moet meer ruimte voor ondersteuning aan de Risse gegeven worden. Die hulp is er momenteel vrijwel niet.

Verder pleit de SP voor onafhankelijke deskundige vertrouwenspersonen en een extern klachtenmeldpunt. Gepleit wordt ook voor een medezeggenschapsraad van ouders en verzorgers van verstandelijk gehandicapten. Die raad moet zo snel mogelijk van de grond komen. Directeur Kühl moet de deur uit en leidinggevenden die de nieuwe aanpak niet zien zitten moeten eveneens zo snel mogelijk hun biezen pakken.

Het pakket aan verbetervoorstellen zal worden besproken in het bestuur van De Risse. Daarna zal schriftelijk worden gerapporteerd wat wél en wat niet wordt overgenomen (incl de reden).

U bent hier