h

SP presenteert verbetervoorstellen De Risse

3 september 2004

SP presenteert verbetervoorstellen De Risse

De Socialistische Partij in Weert legt bij het gemeentebestuur een breed scala aan voorstellen op tafel ter verbetering van het werkklimaat bij De Risse. De SP-voorstellen tot verbeteringen bij De Risse zijn het resultaat van een oproep van het Weerter gemeentebestuur, in juli gedaan aan alle raadsfracties, en zijn gebaseerd op de brede ervaring van de SP inzake De Risse en op de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW).

Tot nu toe heeft de gemeenteraad genoegen genomen met een financieel jaarverslag van De Risse. Volstrekt onvoldoende, zegt de SP, echt inzicht in de realisering van de sociale doelstelling wordt pas geboden in een sociaal jaarverslag. De partij is dan ook blij met het feit dat alle raadsfracties onlangs hebben ingestemd met het voorstel tot invoering van een sociaal jaarverslag. In de huidige voorstellen geeft de SP aan welke onderwerpen in dat sociale jaarverslag moeten worden opgenomen. De trefwoorden zijn dan onder meer de indicatiestelling, de arbeidsoriëntatie en begeleiding, het persoonlijke opleidingsplan, de functioneringsgesprekken, de werkbesprekingen, training, vorming en vakopleiding. Ook het ziekteverzuim moet in het sociale jaarverslag aan de orde komen.

Verder is de SP van mening dat verslagen van vergaderingen van het Rissebestuur naar de gemeenteraad moeten gaan en dat er in het gemeentelijke ambtenarenapparaat meer ruimte moet komen om de nodige extra aandacht aan De Risse te kunnen geven. Verder doet de partij voorstellen met betrekking tot onafhankelijke deskundige vertrouwenspersonen, een extern klachtenmeldpunt, een informatiepunt voor de medewerkers van De Risse en een medezeggenschapsraad van ouders en begeleiders of verzorgers van verstandelijk gehandicapten. En, zegt de SP, enkele keren per jaar moeten raadsleden De Risse en de diverse onderdelen van De Risse kunnen bezoeken zonder kennisgeving vooraf en zonder begeleiding. Indien de raadsleden bij het bezoek begeleiding op prijs stellen, is aan hen de keus wie zij als begeleider willen.

Onderzoeken zoals het driejaarlijkse werkbelevingsonderzoek dienen, naar de mening van de SP, te worden uitgevoerd door een onafhankelijk bureau. De opdrachtformulering en het initiëren van de opdracht mag niet door De Risse zelf geschieden maar dient door de verantwoordelijke gemeenten gedaan te worden. Onderzocht moet worden of het aantal ambtenaren ten opzichte van het aantal SW’ers reëel is. Hierbij dient ook de zwaarte van de top betrokken te worden, de afwezigheid van SW’ers in het middenkader en de gigantische overheadkosten (naar verluid 60 procent).

Over leidinggevenden zegt de SP: Het moet zichtbaar zijn op welke criteria leidinggevenden worden afgerekend. De taakomschrijving moet duidelijk zijn. Leidinggevenden moeten extern worden beoordeeld op geschiktheid voor de sociale werkvoorziening. Bij twijfel dient de kandidaat verplicht te worden tot het volgen van een cursus leidinggeven aan SW’ers. Bij geconstateerde ongeschiktheid dient een andere werkkring te worden gezocht te worden. Machtsmisbruik in welke vorm dan ook dient te worden uitgebannen. De uitlating “denk aan je toekomst” moet een positieve betekenis krijgen en mag geen chantagemiddel zijn om iemand onder druk te zetten. Leidinggevenden bij Werkvoorzieningschap De Risse die deze nieuwe aanpak niet zien zitten, of niet uit volle overtuiging mee willen werken, dienen snel een andere werkkring te zoeken. Ook dát zal een vooruitgang voor De Risse zijn.

Voor wat betreft de top van het Rissebedrijf handhaaft de SP haar standpunt van vier jaar geleden en blijft zij van mening dat directie en bestuur van werkvoorzieningschap De Risse onvoldoende oog hebben voor de belangen van de werknemers en derhalve onbekwaam zijn voor een functie in de sociale werkvoorziening. Zij dienen daarom te worden vervangen.

SP-voorzitter Linda Haex: “De Wet Sociale Werkvoorziening is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van Rijk en gemeenten, dat staat in de memorie van toelichting bij de nieuwe Wet Sociale Werkvoorziening 1997. Het gemeentebestuur kan een rechtspersoon aanwijzen ten behoeve van de uitvoering van de Wet Sociale Werkvoorziening. Het gaat dus om verantwoordelijkheid en uitvoering. De gemeente Weert heeft de uitvoering van de WSW overgedragen aan Werkvoorzieningschap De Risse. Bij ons is in de voorbije jaren de indruk sterker geworden dat de gemeente bij de overdracht van de uitvoering ook haar wettelijke en morele verantwoordelijkheid uit handen heeft gegeven. Meer dan controle van de financiële cijfertjes hebben we niet kunnen waarnemen. Naar onze mening is het voor de gemeente de hoogste tijd die verantwoordelijkheid weer op te eisen en op zich te nemen.”

En wat betreft de kennis en ervaring van de SP inzake De Risse nogmaals voorzitter Linda Haex: “Onze verbetervoorstellen vinden hun oorsprong in de klachten en opmerkingen die wij jaren lang hebben genoteerd (en doorgegeven aan degenen die verantwoordelijk waren en/of zijn). Vele gesprekken met individuele werknemers van De Risse en groepen werknemers zijn voorafgegaan aan de concrete formulering van deze verbetervoorstellen. Ook de intensieve contacten en besprekingen met het comité ‘De Risse sociaal’ hebben hieraan in belangrijke mate bijgedragen.”

De SP hoopt dat haar verbetervoorstellen een goede hulp zullen zijn om Werkvoorzieningschap De Risse weer op het juiste spoor te zetten. Maar, zegt Haex, zonder een kritische blik van de gemeenteraad, zonder echt onafhankelijk onderzoek, zonder krachtdadig handelen en zonder informatie van de werkvloer zal verbetering uitblijven.

Het pakket aan maatregelen

U bent hier