h

Raad wil controle op sociaal beleid werkvoorziening

20 juli 2004

Raad wil controle op sociaal beleid werkvoorziening

Eindelijk neemt de gemeenteraad van Weert haar verantwoordelijkheid voor de sociale werkvoorziening. Alle partijen deden maandagavond een duidelijke uitspraak over het sociale beleid bij De Risse. Zij willen daarin verbeteringen zien en structureel ‘transparante informatie en sturingsmogelijkheden’ krijgen. Aanleiding voor de bespreking in de Weerter gemeenteraad waren gesprekken van werknemers van De Risse met de politieke partijen en de recente berichten in de media over seksueel misbruik.

De SP is blij met de raadsuitspraak die de steun kreeg van álle partijen. SP-voorzitter Linda Haex: “De Socialistische Partij heeft jarenlang binnen en buiten de raad, in samenwerking met medewerkers van De Risse, strijd gevoerd voor een beter beleid, voor een SOCIAAL beleid. Er is in al die jaren veel gebeurd. Veel ellende en persoonlijk leed voor menig werknemer van De Risse. Persoonlijk leed, dat door structurele aandacht voorkomen had kunnen worden. Deze motie is ‘n stap vooruit voor onze sociale werkvoorziening en de mensen die daar werken. Ze worden eindelijk serieus genomen.”

De SP-woordvoerder in de gemeenteraad zei in zijn stemverklaring n.a.v. de motie dat nu eindelijk begonnen kan worden met het bouwen aan een echt sociale werkvoorziening, een sociale werkvoorziening waar het werk aangepast wordt aan de werknemer en niet de werknemer aan het werk. Een sociale werkvoorziening waar niemand bang hoeft te zijn voor de gevolgen wanneer hij of zij voor zijn of haar rechten of die van een ander opkomt.

De SP vraagt de verantwoordelijke leidinggevenden bij De Risse die de nieuwe aanpak niet zien zitten, of niet uit volle overtuiging mee willen werken, snel een andere werkkring te zoeken. Ook dát zal een vooruitgang voor De Risse zijn.

Voorzitter Haex: “Deze motie is een stap in de goede richting. De verdere ontwikkelingen bij De Risse, met name ten aanzien van de sociale doelstelling, zullen door de SP kritisch gevolgd blijven worden. De Risse kan, nu de gemeenteraad haar verantwoordelijkheid wil nemen, een sociale werkvoorziening worden waarvoor we ons niet hoeven te schamen, maar waar we trots op kunnen zijn.”

De SP motie

U bent hier