h

SP: aftreden wethouder begin van aanpak problemen De Risse

15 juni 2004

SP: aftreden wethouder begin van aanpak problemen De Risse

De SP heeft met instemming kennis genomen van het aftreden van VVD-wethouder Balemans. Volgens de partij is dit het begin van de zuivering die dient plaats te vinden bij het bestuur van de sociale werkvoorziening, zodat De Risse weer als ‘sociale’ werkplaats verder kan. De socialisten pleiten al jaren voor de aanpak van de misstanden bij De Risse, maar kregen tot nu toe nooit gehoor bij de rest van de politiek.

Vorige week al kondigde SP-raadslid Paul Lempens aan met een motie van wantrouwen te komen waarin het vertrouwen in de wethouder wordt opgezegd. Omdat alle partijen donderdag nog tegen behandeling van het door de SP aangekondigde agendapunt ‘functioneren wethouder inzake De Risse’ waren, kon de motie niet worden ingediend. Met de verklaring van Balemans wordt deze motie mosterd na de maaltijd.

Volgens de SP moet ook de directie van De Risse verdwijnen. ‘Al jaren geldt een beleid van horen, zien en zwijgen. Men houdt elkaar de hand boven het hoofd terwijl bijvoorbeeld intimidatie door sommige leidinggevenden aan de orde van de dag is. Dat mag niet gebeuren, en al zeker niet in een sociale werkvoorziening’, aldus de partij.

In zijn ontslagbrief haalt Balemans hard uit naar pers en oppositie. Een reactie daarop? Paul Lempens: ‘Zijn afscheidspreek bevestigd onze indruk van deze man. Het lag aan iedereen, maar níet aan hem zelf. Ik wil daar maar een ding over zeggen: ‘Wie met modder gooit, verliest grond’.’

Het betoog van de SP-fractie over de motie van wantrouwen tegen Balemans, dat door het aftreden nooit zal worden uitgesproken

De motie van wantrouwen tegen Balemans

U bent hier