h

Wie controleert de wijkraden?

27 maart 2004

Wie controleert de wijkraden?

De wijk- en dorpsraden worden door de gemeente gezien als spreekbuurt voor de wijkbewoners. De SP wil weten welke eisen de gemeente stelt aan de terugkoppeling en het betrekken van de burgers bij besluitvorming, en hoe deze kunnen worden gecontroleerd.

De SP in een brief aan het college:

Aan het College van B&W van Weert
Kopie aan de raad
Weert, 27 maart 2004

Betreft: terugkoppeling wijkraden aan bewoners

Geacht College,

Gezien het feit dat de gemeente de wijkraad aanmerkt als spreekhuis van de wijkbewoners en het belang dat zij hecht aan het standpunt van de wijkraad hebben wij de volgende vragen:

  • Hebben de gemeente signalen bereikt waar burgers zich beklagen over haar wijkraad die onvoldoende verantwoording aflegt, zaken niet terugkoppelt en burgers niet (voldoende) betrekt bij de visieontwikkeling en standpuntbepaling ten aanzien van ontwikkelingen in een wijk? Zo ja, wat hebt u met die signalen gedaan?
  • Wat zijn de verwachtingen van de gemeente betreffende de wijze waarop de wijk- en dorpsraden in deze hun taak invullen?
  • Welke mogelijkheden hebben bewoners om er achter te komen welke informatie een wijkraad krijgt van de gemeente, zulks om te kunnen achterhalen welke (belangrijke) informatie al dan niet wordt achtergehouden?
  • Is een wijkraad verplicht tot openbaarheid van bestuur, dat wil zeggen, burgers de informatie te verstrekken waar zij om vragen? Hoe staat het met de ‘passieve’ informatieplicht?
  • Welke controle voert de gemeente op het verantwoorden, terugkoppelen en betrekken van bewoners bij zaken de wijk betreffende?
  • Hoe vindt u in dit licht bezien het feit dat de opengevallen vacature bij de wijkraadondersteuning vanuit de gemeente niet wordt opgevuld?
  • Wat vindt u van de opvatting dat de ondersteuning van dorps- en wijkraden onafhankelijk moet zijn van de gemeente, mede om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden?

Wij willen benadrukken dat wij van mening zijn dat een wijkraad een belangrijk orgaan is. Evenwel: Dit orgaan mag ons inziens niet worden aangemerkt als hét orgaan voor communicatie met inwoners. En zeker niet als het enige of ultieme instrument voor communicatie met wijkbewoners moet worden beschouwd, zeker zolang de gemeente geen voorwaarden stelt aan de wijze waarop een wijkraad haar taak vervult.

Iedere burger, al dan niet georganiseerd, en iedere organisatie die zich bij de gemeente meldt moet dezelfde informatie krijgen, rechten hebben en even serieus genomen worden als een wijkraad.

Namens de Socialistische Partij afdeling Weert,

Paul Lempens
Jan Tak

NB Waar ‘wijk’ staat, lees ‘wijk / dorp’

U bent hier