h

BALANS bruskeert bewoners Spoorstraat

2 oktober 2003

BALANS bruskeert bewoners Spoorstraat

Vandaag is BALANS begonnen een leeggekomen woning aan de Spoorstraat dicht te metselen. Zij schendt hiermee op grove wijze de afspraak met het bewonerscomité dat de huizen bewoond zouden blijven totdat er een besluit over al dan niet renoveren zou zijn gevallen.

Vorige week heeft BALANS een huurwoning op de Spoorstraat, die recent leeggekomen is, helemaal leeggehaald. Keuken, aanrecht, kastjes, verwarmingsketel, deuren, kranen, wasbak, douchekranen, alles is verwijderd. Vandaag zal BALANS de woning dichtmetselen, zo heeft de uitvoerende medewerker aan de verbaasde bewoners laten weten.
BALANS schendt hiermee op grove wijze de afspraak met het bewonerscomité dat de huizen bewoond zouden blijven totdat er een besluit over al dan niet renoveren zou zijn gevallen, en er bijvoorbeeld een sociaal plan zou zijn afgesproken. De laatste nieuwe bewoners van de Spoorstraat kregen eerder al een contract van slechts drie jaar aangeboden, vooruitlopend op de sloopplannen van BALANS. Dat was wel aangekondigd.

Marga Bogeski van het bewonerscomité: ‘Er is nog geen uitslag van het gemeentelijk onderzoek naar renovatie, er is nog geen besluit van de gemeente, nog geen beslissing over al dan niet een monumentenstatus voor de buurt, er is nog geen sociaal plan, er is nog steeds helemaal niks. En toch gaat BALANS al zo te werk, tegen de afspraken met de bewoners in. Alles zou bij het oude blijven, en nu beginnen ze eigenlijk praktisch met de sloop. En ook nog zonder de bewoners iets ervan te laten weten. Ongelofelijk.’

De bewoners zijn in afwachting van de resultaten van een gemeentelijk onderzoek naar de vraag of de woningen redelijkerwijs te renoveren zijn. Dit onderzoek is volgens de gemeente klaar, maar ligt al enige tijd op het bureau van wethouder Verheggen. Deze schijnt het echter ontzettend druk te hebben. De SP, die de bewoners steunt, vindt dit bij monde van raadslid Paul Lempens belachelijk: ‘Als Verheggen het niet meer aan kan moet een andere wethouder het maar overnemen. Er zijn belangrijker zaken als de Kermis. Hier worden bewoners door hun verhuurder keihard geschoffeerd. Een gemeente kan dat niet over zijn kant laten gaan. BALANS gaat voorbij aan elk democratisch proces en houdt geen rekening met menselijke gevoelens. Dat is een grof schandaal.’

U bent hier