h

Historie SP-Weert aan archief gemeente aangeboden

10 september 2003

Historie SP-Weert aan archief gemeente aangeboden

Op 24 september biedt de SP een werkstuk aan over de geschiedenis van de partij aan de gemeentearchivaris van Weert. Onder de titel "Vijftien jaar strijd voor hele gewone zaken" beschrijft raadslid en oud-voorzitter Paul Lempens de geschiedenis van de activiteiten van de SP in Weert.

De Socialistische Partij, afdeling Weert werd op 1 mei 1988 opgericht. De partij is dus betrekkelijk jong en heeft nog geen groot archief gevormd. Bovendien bevat het archief veel privacy-gevoelig materiaal dat voorlopig nog niet ter inzage kan worden gegeven bij het gemeentearchief. Om toch zoveel mogelijk openheid van zaken te geven over het reilen en zeilen van de SP in Weert heeft Paul Lempens haar geschiedenis beschreven. Het geschiedwerk is na de presentatie voor iedereen ter inzage in de studiezaal van het gemeentearchief Weert.

Acties
Onder leiding van Harry Bouten kreeg de SP vaste voet aan de grond in de Weerter politiek. Onder andere via veel brieven aan de gemeenteraad werd de naam van de SP gevestigd. De partij was vooral actief op het terrein van volkshuisvesting, minima-beleid, milieu en gezondheidszorg. De SP was en is vooral een heel actieve partij (met veel activiteiten). In 1988 werden ruim 10.000 handtekeningen opgehaald om het behoud van het ziekenhuis te bewerkstelligen. In de jaren ‘96-‘97 waren er huurstakingen en protesten tegen huurverhogingen om te zorgen dat er onderhoud aan huurhuizen werd gepleegd. In 2002 werd er maandenlang actie gehouden om het plan Gordijn door de gemeenteraad te laten verwerpen. De geschiedschrijving eindigt in maart 2002, bij de komst van het eerste lid van de SP in de Weerter gemeenteraad.

Archieven politieke partijen
Het gemeentearchief Weert beheert archieven en documentatiemateriaal van politieke partijen en wijk- en dorpsraden om zo onder meer informatie te kunnen verschaffen over de lokale politiek en het openbaar bestuur in het verleden. De oudere archieven van de dorpsraden van Tungelroy en Swartbroek en van de wijkraad Leuken zijn reeds overgedragen naar het gemeentearchief. Recent heeft het gemeentearchief bovendien de archieven van de VVD afdeling Weert, de Werknemerspartij, PACT ’97 en de Groep Wiel Derckx verworven. Het gemeentearchief hoopt ook van andere dorps- en wijkraden en politieke partijen in Weert de archieven in bewaring te krijgen.

Raadplegen en informatie
Het gemeentearchief Weert is gehuisvest in het stadhuis, Beekstraat 54, tel. (0495) 575 470, e-mail: gemeentearchief@weert.nl. Openingstijden van de studiezaal: maandag van 13.30 – 17.00 uur; dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 - 12.15 uur en van 13.30- 17.00 uur; donderdag van 9.00 – 12.15 uur en van 13.30 – 21.00 uur.

U bent hier