h

SP trekt bij BALANS en gemeente aan de bel.

23 april 2003

SP trekt bij BALANS en gemeente aan de bel.

Ondanks beloften van BALANS en ondanks de uitspraak van de Weerter gemeenteraad van een jaar geleden is er nog steeds geen sociaal plan voor huurders die te maken krijgen met sloop of ingrijpende renovatie van hun woning. De Socialistische Partij in Weert heeft daarom bij het College van B&W en de directie van BALANS aan de bel getrokken.

Een jaar geleden is tijdens de behandeling van de beleidsvisie door de hele raad een amendement van de SP aangenomen; 'voor huurders die gedwongen moeten verhuizen een sociaal plan wordt uitgewerkt, dat onder andere dient te voorzien in minstens gelijkwaardige herhuisvesting en vergoeding van de werkelijke kosten voor herinrichting en verhuizing.'

In juni van het vorig jaar heeft de partij aan BALANS het sociaal plan van de Woningvereniging Nederweert overhandigd. Dat zou mogelijk als goed voorbeeld kunnen dienen voor het sociaal plan of sociaal statuut voor de Weerter huurders, aldus de SP.
In juli 2002 deelde BALANS desgevraagd aan de SP mede dat vaststelling van het sociaal plan voor huurders naar verwachting in het najaar van hetzelfde jaar zou plaatsvinden. Tot op heden zegt de SP echter niets te hebben vernomen dat wijst op het bestaan van of het aanstonds gerealiseerd worden van een sociaal plan voor huurders.

De socialisten vragen aan het college van B&W om BALANS dringend te verzoeken de ontwikkeling van dit sociaal plan of sociaal statuut voor huurders af te ronden dan wel een datum te noemen wanneer het plan gereed zal zijn. Ook wil de partij weten wat de reden is dat er van enige voortgang niets meer is vernomen, en waarom er nog geen plan ligt ondanks de toezeggingen. Ook heeft de SP zich tot verhuurder BALANS gericht om informatie te krijgen omtrent het uitblijven van dit sociaal plan voor huurders.

De brief van de SP aan BALANS:

Betreft: sociaal plan voor huurders

Weert, 21 april 2003

Geachte directie,

Op 2 juli van het vorig jaar (brief kenmerk 3149) heeft u aan ons te kennen gegeven ‘bezig te zijn met een sociaal plan voor alle huurders van BALANS die te maken krijgen met sloop of ingrijpende renovatie van hun woning.’ U geeft aan dat het concept sociaal plan na bespreking met de Stichting Huurderbelangen Limburg (SHML) zal worden vastgesteld. Volgens uw verwachting op 2 juli 2002 zou vaststelling in het najaar van hetzelfde jaar plaatsvinden.

Tot op heden hebben wij echter niets vernomen dat wijst op het bestaan van of het aanstonds gerealiseerd worden van een sociaal plan voor huurders.
Daarom willen wij u dringend verzoeken ons te informeren met betrekking tot de voortgang van de ontwikkeling van dit sociaal plan of sociaal statuut voor huurders.
Wat is de reden dat er van enige voortgang niets meer is vernomen? Wat is de reden dat er nog geen plan is? Wanneer valt het nu te verwachten?

Tevens willen wij u verzoeken om op korte termijn ook de overige huurderbelangenorganisaties en de leden van de Bouwvereniging Weert om advies te vragen, om zo een breder draagvlak te krijgen.
Inmiddels hebben wij ook de raad en het college verzocht de spoedige vaststelling van een sociaal plan voor huurders te bevorderen en te betrekken bij onder andere het binnenkort vast te stellen lokaal volkshuisvestingsplan.

Hierbij willen wij u in herinnering brengen het amendement dat door de gemeenteraad van Weert in het vorig jaar tijdens de behandeling van de beleidsvisie is aangenomen:
‘De gemeenteraad van Weert, in vergadering bijeen op 25 april 2002, spreekt uit dat voor huurders die gedwongen moeten verhuizen een sociaal plan wordt uitgewerkt, dat onder andere dient te voorzien in minstens gelijkwaardige herhuisvesting en vergoeding van de werkelijke kosten voor herinrichting en verhuizing.’

Tot slot willen wij u verwijzen naar het door ons in juni van het vorig jaar aan u overhandigde sociaal plan van de Woningvereniging Nederweert dat mogelijk als goed voorbeeld kan dienen voor het sociaal plan of sociaal statuut voor de Weerter huurders.

Met vriendelijke groet,

Paul Lempens,
Politiek secretaris

Lin Franssen,
Bestuurslid




En de gelijktijdige brief van de SP aan het college:

Betreft: uitblijven sociaal plan voor huurders

Weert, 21 april 2003

Geacht College,

Door de gemeenteraad van Weert is een jaar geleden tijdens de behandeling van de beleidsvisie het volgende amendement van de SP aangenomen:
‘De gemeenteraad van Weert, in vergadering bijeen op 25 april 2002, spreekt uit dat voor huurders die gedwongen moeten verhuizen een sociaal plan wordt uitgewerkt, dat onder andere dient te voorzien in minstens gelijkwaardige herhuisvesting en vergoeding van de werkelijke kosten voor herinrichting en verhuizing.’

In juni van het vorig jaar heeft de SP aan BALANS het sociaal plan van de Woningvereniging Nederweert overhandigd. Dat zou mogelijk als goed voorbeeld kunnen dienen voor het sociaal plan of sociaal statuut voor de Weerter huurders.

In juli van het vorig jaar heeft BALANS ons aangegeven ‘bezig te zijn met een sociaal plan voor alle huurders van BALANS die te maken krijgen met sloop of ingrijpende renovatie van hun woning.’ Naar verwachting zou vaststelling in het najaar van hetzelfde jaar plaatsvinden. Tot op heden hebben wij echter niets vernomen dat wijst op het bestaan van of het aanstonds gerealiseerd worden van een sociaal plan voor huurders.

Vandaar de vraag aan uw college of u BALANS dringend wil verzoeken de ontwikkeling van dit sociaal plan of sociaal statuut voor huurders af te ronden dan wel een datum te noemen wanneer het plan gereed zal zijn (1). Wij gaan ervan uit dat u de gemeenteraad hierover daarna spoedig zult informeren. Onze fractie wil ook graag vernemen wat de reden is dat er van enige voortgang niets meer is vernomen, en waarom er dus nog geen plan is (2).

Tevens willen wij u verzoeken om de vaststelling van een sociaal plan voor huurders te betrekken bij onder andere het binnenkort vast te stellen lokaal volkshuisvestingsplan (3). Kunt u ook een datum noemen wanneer dit plan klaar is voor behandeling in de raad (4)? De resultaten van het woningmarktonderzoek zijn namelijk al enige tijd bekend.

Bent u het eens met het standpunt van de SP dat alle huurderbelangenorganisaties en de leden van de Bouwvereniging Weert een stem moeten hebben in de vaststelling van het sociaal plan (5)? Zo kan immers een breder draagvlak verkregen worden.

Wij hebben BALANS inmiddels via een brief ook verzocht om informatie omtrent het uitblijven van dit sociaal plan voor huurders.

Socialistische Partij

U bent hier