h

SP hekelt optreden gedeputeerde Driessen inzake AVN

7 april 2003

SP hekelt optreden gedeputeerde Driessen inzake AVN

De Limburgse SP-fractie in Provinciale Staten heeft bij het college van GS aan de bel getrokken over het optreden van gedeputeerde G. Driessen (CDA) omtrent het Agrarisch Vestigingsgebied Nederweert (AVN). De plannen voor deze gigantische nieuwe 'varkensfabriek' werden onlangs door de gemeenteraad van Nederweert afgeschoten, maar dhr. Driessen stelt kennelijk alles in het werk om het zwaar omstreden AVN er in het kader van de plattelandsreconstructie alsnog door te drukken.

De SP spreekt haar afkeuring uit over het solo-optreden van G. Driessen en vindt dat het besluit van de Nederweerter raad gerespecteerd moet worden.

SP-Statenlid Rob Janssen: 'Het AVN heeft geen enkel draagvlak; noch onder de bevolking, noch onder betrokken agrariërs. Met varkenspest, MKZ en nu weer vogelpest in het achterhoofd voelt iedereen op z'n klompen aan, dat er in deze tijd geen plaats meer is voor nieuwe grootschalige concentraties van vee. Om nog maar te zwijgen van de gevolgen voor leefbaarheid en milieu in Nederweert zelf. Dhr. Driessen kan het besluit van raad van Nederweert dan wel jammer vinden, maar dat geeft hem nog niet het recht om er dan maar overheen te walsen. Als dit het visitekaartje is van het nieuwe college van Limburg, dan kunnen we de borst nat maken voor de komende vier jaar.'

Vorig jaar al drong SP-Kamerlid Remi Poppe er bij de toenmalige landbouwminister Brinkhorst op aan, om maatregelen tegen het gewraakte bio-industrieterrein in Nederweert te nemen. Volgens Poppe zit de toekomst niet in nóg intensievere veeteelt, maar in duurzame, grondgebonden veehouderij, waar het voer van eigen bedrijf komt en de mest op eigen bedrijf wordt afgezet.

Meer op de website van de SP in de provinciale staten

U bent hier