h

SP en Weert Lokaal: Zalmsnip voor bewoners verzorgingshuizen.

23 april 2003

SP en Weert Lokaal: Zalmsnip voor bewoners verzorgingshuizen.

de Socialistische Partij en Weert Lokaal hebben het College van B&W verzocht de raad op korte termijn een voorstel voor te leggen om alsnog bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen in aanmerking te laten komen voor uitbetaling van de 'Zalmsnip'.

Volgens de partijen is ten onrechte bij de vaststelling van de verordeningen voor 2003 gesteld dat deze groep mensen, evenals kamerbewoners die ook geen afvalstoffenheffing hoeven te betalen, niet meer in aanmerking voor de lastenverlichting zouden komen. Deze mensen hebben echter wel recht op de uitkering van de Zalmsnip, aldus SP en Weert Lokaal. Het gaat over een bedrag van honderd gulden; tegenwoordig uitgedrukt in Euro's ? 45,38.

De brief van de SP en Weert Lokaal aan het college:

Schriftelijke vragen ex art 38 RvO
Socialistische Partij - Weert Lokaal
Kopie aan de raad

Betreft: Zalmsnip voor bewoners van verzorgingshuizen

Weert, 22 april 2003

Geacht College,

In de raadsvergadering van 12 december 2002 is in de verordeningen voor 2003 een passage opgenomen over de invordering 2003 van de OZB. Hierbij wordt stilgestaan bij de lastenverlichting door middel van de ‘Zalmsnip’ die van Rijkswege ter beschikking wordt gesteld. Het gaat over een bedrag van honderd gulden; tegenwoordig € 45,38.

In uw toelichting wordt terecht opgemerkt dat de ‘oorspronkelijke intentie bij invoering van de Zalmsnip was het verminderen op lokaal niveau van de hoge milieulasten van rijkswege.’ Vanwege een strenge winter en met name de invoering van de ecotaks werden huishoudens in 1998 geconfronteerd met een hoge energierekening. Daarvoor is deze compensatie via de lokale belasting ingesteld. Destijds was het dan ook de meest voor de hand liggende oplossing dat de lastenverlichting in mindering werd gebracht op de afvalstoffenheffing.

De Tweede Kamer heeft echter later vastgesteld dat deze doelstelling eenmalig was, en heeft de Zalmsnip gehandhaafd met als nieuwe bestemming een algemene maatregel ter verbetering van de koopkracht. Dus, voor iedereen.

Nu de lastenverlichting door Weert in mindering wordt gebracht op de afvalstoffenheffing heeft dit consequenties voor met name bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen. Zij komen met ingang van 2003 niet meer in aanmerking voor de lastenverlichting, want zij betalen geen afvalstoffenheffing. Deze mensen hebben echter volgens onze informatie wel recht op de uitkering van de zalmsnip.

Vandaar onze vragen:

  1. Bent u het met ons eens dat ook de bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen in aanmerking dienen te komen voor uitbetaling van de Zalmsnip?
  2. Bent u bereid de raad op korte termijn een voorstel inclusief uitvoeringsplan voor te leggen om alsnog deze groep in aanmerking te laten komen voor uitbetaling van de Zalmsnip?
  3. Een andere, meer beperkte, groep welke eveneens in aanmerking moet komen voor de lastenverlichting zijn de kamerbewoners. Ook deze groep betaalt geen afvalstoffenheffing. Bent u bereid om ook deze groep in aanmerking te laten komen voor uitbetaling van de Zalmsnip?

Wij wachten met belangstelling uw antwoorden af.

Met vriendelijke groet,

P.P.E. Lempens,
Socialistische Partij

A.T. van den Akker,
Weert Lokaal

U bent hier