h

SP en WAP: Weert oorlogvrije gemeente maken

5 februari 2003

SP en WAP: Weert oorlogvrije gemeente maken

De Socialistische Partij en de Weerter Aktie Partij willen niet dat de gemeente Weert meewerkt aan het vervoer van oorlogsmaterieel en manschappen over Weerter grondgebied. Beide partijen hebben het college van B&W vragen gesteld over de bijdrage van de gemeente Weert aan de voorbereidingen voor toekomstige oorlogshandelingen. Ze stellen voor Weert uit te roepen tot 'oorlogvrije gemeente'.

Een oorlog met Irak is zeer waarschijnlijk. Om die oorlog te voeren is de VS begonnen met het verplaatsen van materiaal en manschappen. Een deel van die manschappen komen van bases in Europa en transporten per spoor, weg of water naar havens zullen wellicht onze gemeentegrenzen passeren.

Door de Nederlandse overheid zal (al dan niet stilzwijgend) medewerking worden verleend aan het vervoer van materieel dat bestemd is voor het oorlogstoneel. Ondanks dat, volgens recent opinieonderzoek, de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen Nederlandse betrokkenheid bij een nieuwe oorlog is.

WAP en SP zijn van mening dat de gemeente Weert geen medewerking aan deze bijdrage aan toekomstige oorlogshandelingen zou moeten geven. Ze stellen daarom voor de gemeente Weert de status van 'oorlogvrije gemeente' te geven. Dat betekent dat de gemeente alles zal doen wat in haar mogelijkheden ligt om gebruik van transportwegen binnen onze gemeente ten behoeve van het vervoer van oorlogsmaterieel tegen te gaan en ook anderszins al het mogelijke te doen om te voorkomen dat er vanaf ons grondgebied medewerking wordt verleend aan de voorbereidingen op een nieuwe oorlog.

In hun schriftelijke vragenserie vragen de socialisten en de activisten of er sprake is van vervoer van gevaarlijke stoffen en of alle benodigde vergunningen zijn gevraagd en afgegeven. Ze vinden dat de gemeenteraad van tevoren moet worden ingelicht over deze transporten. Indien de schriftelijke antwoorden daartoe aanleiding geven willen de fracties de kwestie aan de orde stellen in de gemeenteraad.

de SP en WAP in een brief aan het college

U bent hier