h

Oudere zwemmers protesteren tegen tarieven zwembad Weert

29 januari 2003

Oudere zwemmers protesteren tegen tarieven zwembad Weert

Een groep oudere zwemmers is in het geweer gekomen tegen het besluit van zwembad 'de IJzeren Man' om de jaarkaart voor 55-plussers af te schaffen. Volgens de ouderen die dagelijks gebruik maken van het zwembad zijn de kosten voor hen daardoor vier keer zo hoog geworden.

Ondersteund door de SP bieden ze vrijdag een brief aan aan wethouder Stokbroeks van Sport. Ze willen dat de verhoging ongedaan wordt gemaakt.

Tot dit jaar was het voor 55-plussers mogelijk een zogenaamd 'passe-partout' aan te schaffen, een kaart van € 157,50 per jaar. Hiermee konden de zwemlustige ouderen dagelijks voor een gereduceerd tarief hun baantjes trekken. Vanaf januari is deze mogelijkheid er niet meer. Voor hun dagelijks zwembadbezoek zijn de ouderen nu aangewezen op een 11-badenkaart van 25 euro. Per jaar komen de kosten dan op € 600. Vier maal zo duur.

'Vanwege de financiën zou deze verhoging voor velen van ons een reden zijn om te moeten stoppen met zwemmen. U moet niet vergeten dat sinds het verdwijnen van het zwembad de Rog uit de binnenstad we ook extra vervoerkosten moeten betalen om naar de Kazernelaan te gaan en dat de prijzen ook nog eens allemaal stijgen' aldus de ouderen in hun brief aan de wethouder. De ouderen willen dat de wethouder met het zwembad gaat praten om de directie op andere gedachten te brengen. 'Ouderen moeten kunnen bewegen!' luidt de oproep van de ouderen, die zeggen dat ze niet van te voren op de hoogte zijn gebracht van de maatregel.

De Socialistische Partij in Weert ondersteunt de actie van de ouderen. Woordvoerder Paul Lempens: 'Dit is een voorbeeld van wat er kan gebeuren als de overheid zich te veel terugtrekt uit basisvoorzieningen als een zwembad. Er wordt niet meer naar de belangen van mensen gekeken, maar louter naar de financiële haalbaarheid. Een reden te meer om de vercommercialisering van sportfaciliteiten zoals in het plan-Gordijn kritisch te volgen.'

De SP heeft inmiddels ook schriftelijke vragen aan het college van B&W gesteld over de situatie voor de ouderen. Zij keurt het afschaffen van de jaarkaart met dit gevolg voor de oudere zwemmers af en vraagt om compenserende maatregelen. 'We weten dat sinds aannemer Gordijn het zwembad heeft opgeleverd er jaarlijks veel geld bij het zwembad moet om de gebreken te verhelpen, maar het lijkt ons niet de juiste weg om de burgers er ook nog eens op deze manier voor op te laten draaien' volgens de partij.

De brief van de zwemmers aan wethouder Stokbroeks van Sport:


Aan wethouder Stokbroeks van Sport

Betreft: jaarkaart 55-plus zwembad de IJzeren Man

Weert, januari 2003

Beste wethouder,

Wij zijn een groep oudere ('55-plus') zwemmers. Al jaren maken wij met veel plezier gebruik van de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief te zwemmen in de 'IJzeren Man'.

Met ingang van dit jaar is echter de 'passe-partout'-kaart voor 55-plussers afgeschaft. Met deze jaarkaart konden we in 2002 nog voor € 157,50 dagelijks een uurtje terecht in ons gemeentelijk zwembad.
Nu moeten wij ouderen een 11-badenkaart aanschaffen van 25 euro. Per maand komen de kosten dan op 50 euro, per jaar op 600 euro. Dat is vier keer zo duur.

Vanwege de financiën zou dit voor velen van ons een reden zijn om te moeten stoppen met zwemmen. U moet niet vergeten dat sinds het verdwijnen van het zwembad de Rog uit de binnenstad we ook extra vervoerkosten moeten betalen om naar de Kazernelaan te gaan en dat de prijzen ook nog eens allemaal stijgen.

Wij willen u vragen om de afschaffing van de passe-partout ongedaan te maken, dan wel er voor te zorgen dat wij voor hetzelfde bedrag per jaar kunnen blijven zwemmen. Ouderen moeten kunnen bewegen!

Namens de groep oudere zwemmers,
ondersteund door de Socialistische Partij,

R. van Hattum

De SP in een brief aan het college:


Vragen ex artikel 38 RvO, 24 januari 2003

Betreft: jaarkaart 55+ zwembad de IJzeren Man

Geacht college,

Tot dit jaar was het mogelijk voor 55-plussers een jaarkaart ('passe-partout') aan te schaffen, met een prijs (2002) van € 157,50. Hiermee kunnen oudere zwemmers dagelijks terecht in ons gemeentelijk zwembad.
Tot dit jaar.

Vanaf januari is deze mogelijkheid er niet meer. Voor hun dagelijkse zwembadbezoek moeten de ouderen een 11-badenkaart kopen van 25 euro. Per maand komen de kosten dan op 50 euro, per jaar op 600 euro. Vier maal zo duur!
Juist voor deze groep ouderen is dit een grote aanslag op hun toch al krappe budget.

Nou weten we dat sinds aannemer Gordijn het zwembad heeft opgeleverd er jaarlijks veel geld bij het zwembad moet om de gebreken te verhelpen, maar het lijkt ons niet de juiste weg om de burgers er ook nog eens op deze manier voor op te laten draaien. De SP heeft bij de begrotingsbehandelingen laten aantekenen dat wij niet akkoord zijn met de tariefsverhoging. Vanzelfsprekend keuren wij het afschaffen van de jaarkaart met dit gevolg voor de oudere zwemmers ook af.

Onze vragen:

  1. Door wie is het besluit genomen de passe-partout voor 55-plus te laten vervallen? Om welke reden?
  2. Zijn de gebruikers van het passe-partout van tevoren op de hoogte gesteld?
  3. Welke mogelijkheden zijn er voor de oudere zwemmers om tegen een redelijk tarief, zoals de passe-partout korting, gebruik te blijven maken van de mogelijkheid om recreatief te zwemmen?
  4. Bent u bereid de maatregel terug te draaien, dan wel de ouderen te compenseren in deze ongewenste maatregel?

Socialistische Partij

U bent hier