h

Busje komt zo?

15 januari 2003

Busje komt zo?

Openbaar vervoer stelt mensen in staat in onze samenleving te participeren. Het verdwijnen van de zondagse bus van Stramproy naar Weert vv (ondanks protesten van de SP, gemeente en provincie) is in het licht hiervan weer een sociale verarming voor het dorp.

De SP in een brief aan het college:

Vragen SP ex artikel 38 RvO

Betreft: openbaar vervoer Stramproy-Weert v.v.

Weert, 15 januari 2003

Geacht college,

Naar de mening van de SP hebben we ook in het openbaar vervoer te maken met een neerwaartse spiraal die moet worden gestopt. De bus wordt duurder en rijdt steeds minder. Openbaar vervoer stelt mensen evenwel in staat in de maatschappij te participeren en is daarom ook belangrijk sociaal beleid.

In mei protesteerden we daarom tegen de aangekondigde opheffing van de lijn van Stramproy naar Weert v.v op zondag; 'de bös mot blieve'! Mede onder druk van de gemeente en de provincie heeft busmaatschappij Hermes de dienstregeling toen een half jaar uitgesteld. Het schrappen van de lijn Weert-Stramproy v.v. op zondag ging evenwel gewoon door.

Tijdens de algemene beschouwingen van begin november heeft de SP wethouder Verheggen vragen gesteld over de alternatieven voor de burgers van Stramproy nu Hermes ze laat stikken.
In mijn notities (de verslagen heb ik nog niet ontvangen, het is inmiddels 15 januari) staat opgetekend dat de wethouder de Belgische maatschappij 'De Lijn' heeft gevraagd om de betreffende lijn voor haar rekening te nemen. Hij is daarover in gesprek met hen. Dat klonk goed; 'het busje komt zo'.

We zitten nu ruim twee maanden verder en de nieuwe, versoberde, dienstregeling is op 5 januari ingegaan. Op zondag rijdt er geen bus meer van Stramproy naar Weert v.v.

Openbaar vervoer stelt mensen in staat in onze samenleving te participeren. Het verdwijnen van de zondagse bus van Stramproy naar Weert vv is in het licht hiervan weer een sociale verarming voor het dorp. Daarover hebben wij in het kader van de 'leefbaarheid voor wijken en dorpen' nog niemand gehoord. Vandaar onze vragen:

  1. Wat zijn de alternatieven voor de burgers van Stramproy nu Hermes ze in de kou laat staan?
  2. Zijn deze mogelijkheden bekend bij de mensen en hoe gaat het college deze promoten?
  3. Hoe staat het met de onderhandelingen met 'De Lijn'? Op welke termijn kunnen we een resultaat verwachten en welke richting gaat dat uit?

Paul Lempens,
Socialistische Partij

U bent hier