Inbreng SP algemene beschouwingen
Inbreng SP algemene beschouwingen
De inbreng van de SP tijdens de eerste termijn van de algemene politieke beschouwingen in de gemeenteraad van Weert
Inleiding
De Socialistische Partij houdt zich niet bezig met de waan van de dag.
Voor ons zijn de algemene politieke beschouwingen dus een prachtig moment om onze visie te geven op waar het in de gemeente Weert te kort schiet.
Er is ons slechts 20 minuten gegeven om aan te geven wat er allemaal beter kan in Weert. Dat is voor wereldverbeteraars gewoon veel te weinig.
Ik kan dus alleen een algemeen verhaal houden waarin ik ook zal ingaan op enkele onderwerpen die voor een groot deel voortkomen vanuit ons werk buiten de raad
We doen dat zoals altijd met een accent op de lange termijn en aandacht voor solidariteit met mensen die ons als politiek hard nodig hebben.
De samenhang verliezen wij daarbij niet uit het oog. Onze gemeente bevindt zich namelijk niet op een eiland.
Veel verslechteringen, tekortkomingen en vervelende problemen zijn terug te voeren op het landelijk afbraakbeleid van Paars en meer recentelijk Pimpelpaars.
Landelijk beleid
De afspraken in het strategisch akkoord van het kabinet Balkenende zijn een financiële ramp voor de gemeenten.
Ik noem:
- geen extra geld voor onderwijs.
- het afschaffen van de OZB - Wat zijn de consequenties voor Weert?
- Bezuinigingen op gesubsidieerde banen. Er is een circulaire van de minister die gemeenten aanspoort om vacatures niet meer op te vullen. Hoe wordt daar in Weert mee omgegaan?
- De WAO. Veel mensen die eigenlijk in de WAO horen komen straks bij de sociale dienst voor een uitkering. Hoe denkt het college hiermee om te gaan?
Graag horen wij van het college en de andere fracties of zij de zorgen van de SP op deze – en mogelijk ook andere - punten delen en - wat we eraan gaan doen. Gelukkig hebben we straks verkiezingen en kunnen ook de mensen in Weert weer hun stem laten horen en het landelijk beleid corrigeren.
Jammer trouwens dat vervroegde verkiezingen op lokaal niveau uitgesloten zijn.
O ja, voor ik het vergeet: wij zullen tegen deze begroting stemmen. De begroting is de uitwerking van een collegeprogramma dat wij op hoofdlijnen niet steunen. Vandaar.
Bestuur
Men weet, ondanks het ‘dualisme’ nog steeds niet wat er leeft bij de mensen. Tijdens de campagne hebben wij dit vaak geroepen, maar mijn ervaringen in de raad zijn zelfs erger.
Bijvoorbeeld bij plan-Gordijn. De burgemeester schoof zelfs het door ons ingediende agendapunt van de baan. En in een actiegroep mag de SP ook al niet zitten!
Is dat uw interpretatie van ‘boven de partijen staan’?
Initiatieven en signalen ‘van onderen’ worden niet opgepikt of zelfs tegengewerkt; de skatebaan, de hospice, de binnenstadbewoners, de wijk-en dorpsraden, bijvoorbeeld.
Wijk- en dorpsraden die precies weten wat er moet gebeuren worden niet serieus genomen, voorstellen worden niet overgenomen of blijven op de plank liggen, de vrijwilligers lopen tegen ambtelijke molens op. Ik heb begrepen dat Fatima al geen prioriteitenlijst meer heeft ingediend omdat er toch niets mee gebeurd. Dat is zeer ernstig.
De gemeente is er voor de mensen! Naar elke organisatie die zich voor overleg aandient moet serieus worden geluisterd en daarmee samengewerkt. Wij zitten hier allemaal als dienaar van de burger, dat moet u niet vergeten.
Het lijkt wel alsof de gemeentelijke organisatie - of misschien zelfs de huidige maatschappij - niet meer ingesteld is op mensen, als het er om gáát. Dat is een bittere constatering.
Natuurlijk ben ik er vóór om alle emotie en impulsiviteit die vanuit de samenleving komt door de zeef van realiteitszin te halen, maar dat is in genoemde gevallen niet aan de orde.
Dit zijn burgers die samen voor belangrijke zaken opkomen. Als de politiek ze monddood maakt, geen antwoord geeft of niet serieus neemt is zij volgens de SP geen knip voor de neus waard. Dan gaan we weer terug naar de tijd van het dorpje Weert, waar de regenten wel wisten wat goed voor het gepeupel was en aldus besloot.
Wijk- en dorpsraden
De SP is voor betere W+DR en verbetering van de bekendheid en betrokkenheid ermee. Democratiseren helpt daarbij, het is een middel daartoe. Maar de portefeuillehouder sluit in de kadernota en in de media democratisering eigenlijk uit.
Kan het college me nu eens vertellen wat er nou werkelijk tégen democratisering is?
Het enige antwoord dat we hebben gehoord is ‘dat holt de positie van de gemeenteraad uit’. Nou, en? Daar zou je juist blij mee moeten zijn, je kan dan als raad meer coördinerend bezig zijn. Overlegstructuren dichter bij huis, die ook nog eens representatief zijn, dat is toch democratie optima forma?
Of draai het eens om geachte raadsleden en zeg eens hé zullen we als politieke partijen niet eens beter ons best gaan doen en de wijken in gaan in plaats van in allerlei oeverloze praatsessies, overlegjes, commissietjes hier en daar veilig in eigen kring met mekaar liggen ‘zeiveren’. Dat is geen politiek, dat is theater. Slecht politiek theater waarvoor wij altijd wel een setje frisse, gezonde rode tomaten klaar hebben liggen. Rood, met een groen kroontje.
Als de politiek wat beter wist wat er leefde zouden we ook minder prestigeprojecten krijgen zoals een nieuw stadhuis, en een multifunctioneel sportcentrum. Het zou afgelopen zijn met de overdreven aandacht voor de buitenkant en alleen de verfraaiing van de binnenstad. Men zou écht kiezen voor leefbare wijken en dorpen. U begrijpt waar de SP voor staat, binnen én buiten de raad, voor én na de verkiezingen.
Motie democratisering Wijk- en Dorpsraden
Gezien de wenselijkheid van vergroting van de representativiteit van wijk- en dorpsraden besluit de raad om het college op te dragen om democratische verkiezingen en raadplegingen, door wijkraden zelf georganiseerd, te stimuleren en waar mogelijk te ondersteunen.
Leefbaarheid
De verkiezingsbeloftes van ‘leefbare woonwijken’ zijn in de collegeonderhandelingen al snel gesneuveld. Iedereen, behalve de SP, was vóór plan-Gordijn en daarmee vóór het uithollen van voorzieningen in de wijken. Over 4 jaar zullen we het nog wel een keer horen, alleen is er dan maar een die er daadwerkelijk aan heeft gewerkt.
De SP kwam in de wijken, ook na de verkiezingen. Wij stonden op de markt, wij kwamen op voor leefbare wijken onder andere op Fatima, Groenewoud, Sint Theunis en Keent. We staan op deze fronten helemaal alleen. De andere partijen zijn naakt. Beschamend naakt.
Fatima
In 1996 is een werkplan voor deze wijk gemaakt, waarin onder andere is afgesproken dat in de periode tot 2002 een plan zou worden gemaakt voor de vooroorlogse woningen op Oud-Fatima. Wederom moet de gemeente zich collectief schamen om zo de zaak op zijn beloop te hebben gelaten, zonder enig toezicht. We kunnen er nog lang over lullen, maar ik stel voor nu voor eens en voor altijd een commitment te maken voor dit deel van Fatima. De motie getiteld ‘Oud-Fatima kiest kwaliteit’ luidt:
- De gemeenteraad van Weert, in vergadering bijeen op 6/7 november 2002,
- gezien het feit dat het plan van aanpak in de periode 1997-2002 had moeten worden opgesteld zoals afgesproken in 1996,
- gezien het feit dat de gemeente toen geen partij was in de afspraken in het toenmalig buurtplatform,
- dat er iets goed te maken is voor de bewoners van de huurwoningen op Oud-Fatima,
- dat gezien de technische staat van de woningen een spoedige oplossing noodzakelijk is,
- dat gezien de sociale samenhang in de buurt het zonde zou zijn als die zou verdwijnen,
overwegende;
stelt;
Dat de gemeente actief met een brede groep organisaties, waaronder in ieder geval BALANS, wijkraad, PUNT Welzijn en de bewoners verenigd in het buurtcomité Oud-Fatima, aan de slag gaat om een integraal plan van aanpak op te stellen met als doel de woonkwaliteit weer te laten voldoen aan de wensen van de mensen en van deze tijd.
Mogelijk kan de woningbouw op plan-Beekpoort, als onderdeel van de wijk Fatima, hierbij worden betrokken, conform de wens van de wijkraad;
En gaat over tot de orde van de dag
Keent
Nog een opmerking over Keent kiest kwaliteit.
Onze mening over de Serviliusstraat is nog steeds dat wij van mening zijn dat er betere oplossingen mogelijk moeten zijn dan sloop van deze laatste goedkope huurwoningen in Weert. Ze zijn pas voor miljoenen gerenoveerd en technisch in goede staat verkerend.
Graag een reactie van het college daarop, en het actuele standpunt.
Mixen
De gemeente wil huurwoningen slopen op Keent want er moet een betere mix van koop en huur komen. Op Keent zijn er te veel huurwoningen volgens hen. Dus moeten er goedkope woningen gesloopt en verkocht worden.
Maar in Weert zijn er ook buurten waar bijna uitsluitend koopwoningen te vinden zijn. Daar zouden we dan ook meer huurwoningen moeten neerzetten om het meer in evenwicht te brengen en ook dáár een betere mix te krijgen.
De SP is er voor om voor dat doel in die wijken eventueel villa’s te slopen. Dat zou pas consequent zijn. Graag de mening van het college en de andere partijen.
Natuur en milieu
Dan is er nog een andere leefbaarheid. Een goed milieu betekent bij de wethouder vooral: geen stank en geen overlast.
Gezien de korte tijd die onze fractie nu ter beschikking heeft zal ik daar nu niet te veel op ingaan. We hebben nog het debat volgende week over wat een van de buurtbewoners de ‘verkrachting’ van Sint Theunis en de Lichtenberg noemde. Eén zin daarover: Stad in het Groen blijven kan alleen als je de huidige flora en fauna op Sint Theunis behoud.
Vanwege de tijd een aantal korte vragen over het groenbeheer:
- Heeft Weert al een integrale visie op groenbeheer en waterpartijen in Weert?
- Waar blijft het bomenregister? Krijgen we dat nog vóórdat u het bos met monumentale bomen op de Boshoek gaat (of laat) kappen?
- Onze raad krijgt regelmatig brieven van de Bomenstichting Weert over ondeskundig snoeien o.a.. - Wat voor een opleiding hebben de snoeiers eigenlijk?
Reconstructie platteland
Hierover is een overeenkomst met de provincie gesloten. Iedere regio krijgt zijn eigen profiel. ‘De Blauwe As, De Groene Grens en de Groene Ruggengraat van Limburg’ zijn enkele benamingen. De regio Nederweert (hier valt Weert onder) wordt ‘het Intensieve Hart’, ze krijgt de ‘vergaande concentratie van intensieve veehouderij’. In andere woorden: we worden het kippenhok en de varkensstal van Limburg!
Op de presentatie van 24 oktober jl. in de raadszaal werd met geen woord gerept over de plaats van dierenwelzijn in deze.
Hoe denkt het college het dierenwelzijn te waarborgen als er wordt gesproken over de vergaande concentratie van deze activiteiten? Gaat het college akkoord met de zienswijze die op 24 oktober is gegeven met betrekking tot de concentratie van bio-industrie in onze regio?
En een vraag voor de wethouder: hoe denkt u in deze over stankoverlast?
Nog een vraag over de IJzeren Rijn.
Heeft u nog reactie gehad op de rapporten en brieven die u naar Den Haag hebt gestuurd? Is er nog meer actie te verwachten vanuit het samenwerkingsverband of uw college?
De SP zal op dit terrein ook buiten de raad actief blijven, samen met de natuur- en milieu-organisaties in de regio.
Volkshuisvesting
In Weert heerst nog steeds grote woningnood. Balans wist ons te vertellen dat voor goedkope woningen soms 300 bonnen terugkwamen. Op onze hulpdienst komen schrijnende situaties binnen als het gaat over urgentie in sociaal en medisch opzicht, de woningnood, huisuitzettingen, gebrekkig onderhoud en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Je kunt als gemeente niet meer steeds naar Balans wijzen. Daar gaat het mis. Zij hebben ook met het landelijk afbraakbeleid van Paars en Pimpelpaars te maken. Onze oproep aan het College is dan ook: blijf niet passief en onderneem actie, verzin creatieve oplossingen voor je burgers. Dat is uw taak.
Maatschappelijke opvang
Dat geld zo mogelijk nog sterker voor de maatschappelijke opvang, mensen die op straat terechtkomen door bijvoorbeeld huisuitzetting, door brand of een thuissituatie. Nog steeds wordt men naar Roermond of Venlo gestuurd.
Ik weet dat er hard aan gewerkt wordt, er is laatst nog een krediet ondersteund, ik weet dat Wethouder Peeters zich er persoonlijk mee bemoeit, hulde ook daarvoor.
Maar de conclusie op 6 november 2002 is helaas kei- en keihard, namelijk dat Weert nog steeds geen noodopvang voor haar eigen mensen heeft. Dat is het feit en dat blijft a-sociaal.
Gezien het belang ervan heeft de SP al eerder gezegd dat wanneer er een objectief goede locatie is gevonden, het algemeen belang moet voorgaan op eventuele bezwaren vanuit de buurt.
Graag krijg ik, gezien het belang van dit punt, een uitleg van het college waar deze mensen terecht kunnen. Wat zijn de mogelijkheden voor noodopvang in Weert, en de vraag of het college geen andere mogelijkheid ziet om toch snel met een oplossing in Weert te komen.
Hoe verhouden huisuitzettingen zich met de zorgplicht van de gemeente?
Ook graag de mening van de andere fracties; we moeten onze eigen mensen voor deze winter toch een dak boven het hoofd kunnen bieden? Het wordt al koud!
Bisschoppelijk College
Jarenlang is er een blokkade van het gemeentebestuur geweest om iets te verbeteren aan de slechte huisvestingssituatie van een deel van het Bisschoppelijk College. Ze kregen geen geld in de spaarpot. Net als bij sporthal Leuken werd er gezegd “we wachten op Gordijn”. En nu zitten we met de brokken, met de letterlijke brokken.
Onverantwoord bestuur noemen wij dat. De SP vindt dan ook dat u deze schuld jegens het Bisschoppelijke College en de sportverenigingen moet inlossen.
We stellen daarom voor om het geld dat wordt gereserveerd voor een nieuw stadhuis om te zetten naar een spaarpot voor het BC en ook de meevaller uit het gemeentefonds over te hevelen naar de onderwijshuisvesting. Voor de zomer dient u een besluit te nemen over de toekomst van Sporthal Leuken. De sporters moeten al te lang wachten.
Zwembad
Aan het zwembad De IJzeren Man is laatst weer 2 miljoen gulden uitgegeven. Waar de SP in 1989 al voor waarschuwde is gebeurd. De tarieven worden ook dit jaar weer verhoogd, waarmee dus de Weerter burger uiteindelijk weer dubbel gepakt wordt. Ik hoop echt dat u bij plan Gordijn wél goed naar ons luistert, dat kan u veel geld besparen.
Ik heb in september de raadsfracties voorgesteld hier eens een onderzoek naar te doen, zodat wij lering kunnen trekken uit het verleden - opdat er in de toekomst nooit meer zulke fouten gemaakt worden.
Dit lokale onderzoek van de gemeenteraad dient te gaan over:
- de bestuurlijke gang van zaken rond het zwembad,
- de aanbesteding,
- de bouw,
- de verantwoordelijkheden van de gemeente, de politiek en de bouwwereld en ook
- hoe het mogelijk was dat men aannam dat de exploitatie van de nieuwe IJzeren Man niet duurder zou zijn dan het veelgebruikte goedkope doelgroepenzwembad De Rog in de binnenstad
De uitkomsten van het onderzoek kunnen aanbevelingen bevatten voor de beleidsvisie die het college inmiddels aan het opstellen is voor het zwembad. Maar ook voor eventuele andere grote projecten in de toekomst.
Over die zwembad-visie: in de vergadering van september zinspeelde de wethouder op eventuele sluiting van het buitenbad. Dat is wat de SP betreft uit den boze.
Voor wat betreft de verhoging van de tarieven: daar gaan wij niet mee akkoord.
- Motie onderzoek zwembad
De raad van de gemeente Weert in vergadering bijeen op 6/7 november 2002,
overwegende dat:
- de raad nu de mogelijkheid heeft nader onderzoek in te stellen naar het door het college gevoerde bestuur en daarvoor een onderzoekscommissie in kan stellen
- er een actuele aanleiding is– het besluit om nog eens meer dan 800 duizend euro beschikbaar te stellen voor de zoveelste renovatie – om een dergelijk onderzoek in te stellen en daarvoor een onderzoekscommissie in het leven te roepen
- voor een dergelijk onderzoek een verordening nodig is, waarin in elk geval regels moeten worden opgenomen over de wijze waarop ambtelijke bijstand wordt verleend aan de commissie
- een voorstel voor te bereiden voor een verordening voor onderzoek ter vaststelling door de raad in zijn vergadering van 12 december 2002
- een voorstel voor te bereiden voor het instellen van een onderzoekscommissie ter vaststelling door de raad in zijn vergadering van 12 december 2002 en hierbij rekening te houden met de in deze motie uitgesproken mening van de raad
spreekt als zijn mening uit dat een dergelijk onderzoek gewenst is om fouten in de toekomst te kunnen voorkomen
besluit het presidium in samenwerking met de griffie op te dragen om:
en gaat over tot de orde van de dag
Besluit
MdV
Mocht er na dit betoog nog iemand willen volhouden dat het goed gaat in Weert, dan heeft diegene volgens mij oogkleppen op. Je kunt hoogstens zeggen dat het gemiddelde welzijn van de burger behoorlijk is. Maar gemiddelden zeggen mij niets, helemaal niets.
Papier is geduldig, nog meer papier verstikt en dan zie je de hoofdlijnen niet meer, en de mensen erachter. De praktijk is anders dan wat cijfers en statistieken doen geloven!
Ik heb geen boodschap aan cijfers die er goed uitzien. Als je in de auto zit kijk je ook niet alleen naar de metertjes op het dashboard, maar toch vooral door de voorruit, naar wat er voor je gebeurd, naar de toekomst.
Met andere woorden: wat heb je in Godsnaam aan cijfertjes die er leuk uitzien als de werkelijkheid achter de cijfers keihard is voor een groep mensen?
Weg met die cijfertjes en gemiddelden dus.
De mate van beschaving lees je volgens de SP af aan hoe je omgaat met de groepen die niet mee kunnen in onze maatschappij, die hulp nodig hebben en daarmee onze solidariteit.
De situatie wereldwijd en op sommige punten in onze gemeente vervuld de SP met onbehagen. Een onbehagen wat ik bij meerdere mensen hoor;
Mensen in de wijken die hun wijk niet vooruit ziet gaan, mensen die zich zorgen maken over natuur en milieu, mensen die op straat moeten slapen, kinderen die naar een goede school willen, vrijwilligers die worden tegengewerkt.
Kortom: mensen die afhankelijk zijn van de beschaving die wij als politiek in stand moeten houden. Niet alleen op lokaal niveau, maar ook landelijk.
Cynisme past daarbij niet.
Een positief punt wil ik nog noemen: we hebben nu een SP in de gemeenteraad om daar vragen over te stellen.
En die SP blijft niet steken in de Verelendungstheorie van Karl Marx van inmiddels twee eeuwen oud, ook al zit er best wel wat waarheid in die theorie. Wij wijzen niet naar de horizon en dan roepen van ‘als wij komen wordt het allemaal beter’. Dat doen we niet.
Met onze verontwaardiging over onrecht, klein en groot, proberen wij iets positiefs te doen.
Wij zullen strijden tegen het cynisme, door er keihard tegenaan te blijven gaan, samen met de mensen in de wijken.
Met de menselijke waarde voorop.
Ik besluit met een eigen bewerking van een tekst van Karel Glastra van Loon
Een dier is meer dan een lap vlees
Een mens is meer dan een consument
Een land is meer dan een BV
Wat je doet is wat je bent
De school is toch geen markt
En de zorg toch geen product
Wie rijkdom niet kan delen
Is als mens totaal mislukt
Blijf niet mokkend aan de kant staan
Stel een daad en toon je moed
Laat je woede hand in hand gaan
Met het goede dat je doet
- Zie ook:
- Fractie