'Land van Weert onthult vertrouwelijke info op duister plan'
'Land van Weert onthult vertrouwelijke info op duister plan'
Uit vertrouwelijke stukken waar Het Land van Weert de hand op heeft weten te leggen blijkt zonneklaar hoe de voorbije vier jaar in alle beslotenheid diverse malen achter gesloten deuren indringend overleg is gevoerd tussen het Weerter stadsbestuur en Aannemersbedrijf Louis Scheepers bv uit Roermond over de bouw van het multifunctioneel sportcentrum St.Theunis. De verplaatsing van scholengemeenschap Bisschoppelijk College en tuinpark Lamershof kwam daarbij uitgebreid aan de orde.
Het voormalig stadsbestuur stak in 1999 uitgebreid de loftrompet uit over de ambitieuze plannen van bouwondernemer Gordijn.
Een artikel in het Land van Weert van 3 september 2002
In een brief van 23 december 1999 laten burgemeester en wethouders van Weert aan het Roermondse aannemersbedrijf weten "onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad" de uitgangspunten en een zevental beleidsbeslissingen te hebben vastgesteld. "In het afgelopen jaar hebben wij diverse malen binnen ons College indringend over uw bovenvermeld initiatief gesproken. Wij spreken zeer veel waardering uit voor uw initiatief en willen dit dan ook positief benaderen", zo schrijven B&W van Weert in december 1999 aan A.Gordijn van het Roermondse aannemersbedrijf Louis Scheepers bv.
Sauna's
Gordijn is de initiatiefnemer van het megaproject dat de bouw omvat van een sporthotel, twee sporthallen waarvan één voor topsport op internationaal niveau, acht indoor en tien outdoor tennisbanen, vijf voetbalvelden en een atletiekbaan, een school voor mbo-onderwijs, een kinderdagverblijf, een gezondheidscentrum, sauna's en relaxruimten, een beautycentrum, vergaderruimten, een grandcafé en restaurant. Scholengemeenschap Bisschoppelijk college moet plaats maken voor een te bouwen woonzorgcomplex. De verplaatsing van het volkstuinpark Lamershof of een gedeelte daarvan schept ruimte voor 78 nieuwbouwwoningen.
Op 20 januari 2000 wordt vervolgens de gemeenteraad door B&W in een besloten informatiebijeenkomst geïnformeerd over de uitgangspunten die B&W voorstaan. In die besloten bijeenkomst vraagt de gemeenteraad nadrukkelijk aandacht voor "de gevolgen van het initiatief ter plaatse van het huidige Bisschoppelijk College voor het initiatief om te komen tot opheffing van het MOB-complex". Uit de vertrouwelijke stukken blijkt dat het Ministerie van Defensie op dat moment al bezig is met een onderzoek om te komen tot opheffing van het huidige mobilisatiecomplex (MOB) aan de Diesterbaan, grenzend aan het plangebeid Gordijn. Tevens vraagt de gemeenteraad bijzondere aandacht voor de positie van het volkstuinencomplex. "Bij de uitwerking van de plannen zal met name gekeken worden in hoeverre rekening is gehouden met de belangen van deze vereniging", stelt de Weerter gemeenteraad in februari 2000.
Al jarenlang hangt er in Weert een sfeer van geheimzinnigheid en politiek stilzwijgen rondom het megaproject met de tongbrekende naam 'Multifunctioneel Educatief Cultureel Sportcentrum St. Theunis', in de volksmond in Weert 'het plan Gordijn' genaamd. Zo genoemd naar de binnen het plangebied wonende initiatiefnemer Adrie Gordijn, algemeen directeur van Bouwbedrijven Jongen dat opereert onder het Roermondse aannemersbedrijf Louis Scheepers bv en gelieerd is aan Nederlands bouwgigant Volker Stevin. Stapels vertrouwelijke beleidsnotities, onderzoeksrapporten en gemeentelijke standpuntbepalingen liggen er inmiddels, maar naar de burgers toe is nauwelijks iets bekend gemaakt. Politiek Weert lijkt niet te beseffen dat al die geheimdoenerij ook wel eens de nekslag voor een maatschappelijk en financieel wellicht rendabel project kan betekenen.
Uit tal van vertrouwelijke stukken waar Het Land Weert de hand op heeft gelegd, blijkt dat bouwondernemer Gordijn al in 1998 zijn plan aan het toenmalige Weerter stadsbestuur presenteerde. Daarna is zijn initiatief steeds verder uitgebreid met meerdere deelplannen zoals het verplaatsen van scholengemeenschap Bisschoppelijk College, sportvelden, woningbouw, en geheel of gedeeltelijke verplaatsing van volkstuinencomplex Lamershof. Eind 1999 stellen burgemeester en wethouders een aantal uitgangspunten en beleidsbeslissingen vast in een nota. Met een vertrouwelijke brief van 23 december 1999 wordt deze nota naar Aannemersbedrijf Scheepers gezonden ter attentie van de heer Gordijn.
Evenementen
B&W schrijven voorstander te zijn van een zestal procedurele knips, enveloppen genaamd, in het plan om zodoende het totale project gefaseerd te realiseren. Enveloppe 1 is het commerciële sportcentrum, "de drager van het totale complex" zo meldt de notitie. B&W zeggen toe medewerking te verlenen aan de ontwikkeling van een multifunctioneel commercieel sportcentrum.
Enveloppe 2 omvat de bouw van een nieuw Bisschoppelijk College. De B&W-notitie vermeldt onder meer dat daarvoor op basis van de voorlopige ambtelijke structuurschets alle sportvelden van Megacles en de tennisvelden van TC van Horne 'ontruimd/verplaatst' moeten worden.
Wat betreft de nieuw te bouwen scholengemeenschap voor 1500 leerlingen neemt het Weerter stadsbestuur de beleidsbeslissing "medewerking te verlenen aan verplaatsing van het Bisschoppelijk College naar het complex St. Theunis met gelijktijdige medewerking aan de wijziging van de bestemming 'Bijzondere doeleinden' in 'Woningbouw' in het bestemmingsplan N.R.P." Een tweede sporthal in het plangebied St. Theunis kan naar de mening van B&W alleen als een meerjarenplan voor de Weerter sportaccommodaties op tafel ligt.
Doordat oorspronkelijk ook een evenemententerrein van 2,75 hectare in de ambtelijke structuurschets was opgenomen zou het volkstuinencomplex Lamershof verplaatst moeten worden naar een andere locatie. Nu het evenemententerrein is komen te vervallen "biedt dit mogelijkheden tot (gedeeltelijke) handhaving van Lamershof" zo staat in de stukken. Daarom luidt de beleidsbeslissing van B&W dat de projectontwikkelaar twee varianten voor Lamershof dient uit te werken. Variant 1 gaat uit van handhaving van het grootste gedeelte van Lamershof op de huidige locatie. Variant 2 gaat uit van verplaatsing van Lamershof naar een andere locatie in Weert.
Beloofd
Op 20 januari 2000 worden vervolgens in een besloten bijeenkomst in de gemeenteraadszaal de uitgangspunten en beleidsbeslissingen van B&W aan de gemeenteraad voorgelegd. De raadsleden vragen B&W om voor elk deelplan (enveloppe) aan te geven wat de gevolgen zijn, met name voor de bestaande tennisaccommodaties in Weert en de bestaande zaalaccommodaties. Tevens vraagt de Weerter gemeenteraad begin 2000 bijzondere aandacht voor de positie van het zogeheten MOB-complex aan de Diesterbaan. Het Ministerie van Defensie is op dat moment bezig met een onderzoek om te komen tot opheffing van het huidige mobilisatiecomplex. Maar dat blijkt niet te kunnen zonder een uitbreiding van de Koninklijke Militaire School (KMS) aan de Kazernelaan. Beide locaties begrenzen het gebied van het 'Plan Gordijn'. De gemeenteraad vraagt in januari 2000 bijzondere aandacht voor de belangen van de volkstuindersvereniging Lamershof. Met een brief van 18 februari 2000 stuurt B&W de aandachtspunten en vragen van de gemeenteraad naar Gordijn.
Op 26 juni 2001 presenteert initiatiefnemer Gordijn opnieuw zijn plannen over het multifunctioneel sportcentrum, hotel, healthcenter annex woonzorgcomplex aan het college van B&W. Volgens wederom vertrouwelijke stukken wil Gordijn in september 2001 "een definitieve uitspraak van de gemeente om al dan niet medewerking te verlenen aan de verdere uitwerking en realisatie van het plan". De gemeente vraagt daarop met spoed aan het externe advies bureau DHV een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren, kosten 66.000 gulden. Adviseurs van Deloitte & Touche hebben dan al eerder aangegeven dat "het niet eenvoudig is een inschatting te maken van de mogelijke financiële gevolgen voor de gemeente Weert".
De adviseurs van DHV brengen een haalbaarheidsrapport uit op basis waarvan ambtelijk met de DHV-adviseurs erbij de onderhandelingen met Gordijn gestart kunnen worden. In mei 2002 is dit nog niet afgerond en vraagt DHV aanvullend 70.000 euro om de onderhandelingen af te kunnen ronden.
Inmiddels is dan de nodige maatschappelijke commotie ontstaan doordat de gemeente noch Gordijn niet of nauwelijks met belanghebbenden hebben gesproken. Om de maatschappelijke onrust te beteugelen, belooft wethouder Verheggen (Weert Lokaal) in de raadsvergadering van 30 mei dat hij onmiddellijk na de zomervakantie de lang verwachte duidelijkheid zal verschaffen.
Peter Clement
- Zie ook:
- Plan 'Gordijn'