h

SP: Stukken St-Theunis openbaar

8 juni 2002

SP: Stukken St-Theunis openbaar

De SP heeft het College van B&W gevraagd om snelle openbaarmaking van de stukken die in de afgelopen raadsperiode zijn opgesteld in het kader van het plan-Gordijn.

De partij verbaasd zich over de vertrouwelijke status die destijds is meegegeven. 'De stukken handelen niet over personen of over financiële aangelegenheden betreffende de gemeente, dan is er volgens de SP geen legitieme reden voor vertrouwelijkheid' volgens fractievoorzitter Paul Lempens.

In de stukken worden duidelijke uitspraken gedaan over de plannen waaraan de gemeente medewerking zou gaan geven, en over de procedure om te komen tot realisatie van de plannen van dhr Gordijn. De inhoud is van belang voor de betrokkenen verenigingen, gebruikers en omwonenden van het plangebied en voor de burgers van Weert. 'Ze dienen daarom openbaar te zijn. Gezien ook de uitspraken van de andere fracties tijdens de laatste raadsvergadering gaan wij ervan uit dat zij ons voorstel om de vertrouwelijkheid op te heffen ook steunen', aldus de SP. Ze heeft de burgemeester gevraagd te antwoorden in de extra raadsvergadering van aanstaande donderdag (13 juni 2002).

De SP in een brief aan het college:


Vragen ex artikel 37 RvO, verzoeke te behandelen in de raadsvergadering van 13 juni

Onderwerp: Vertrouwelijkheid stukken plan-Gordijn

Weert, 8 juni 2002

Geacht College,

Dankzij de bemiddeling van loco-secretaris dhr Dierkx namens uw college - waarvoor onze erkentelijkheid - heeft onze fractie inmiddels enkele vertrouwelijke stukken betreffende het plan-Gordijn ontvangen, waaronder enkele brieven van het College aan dhr Gordijn en de 'uitgangspunten voor ontwikkeling van sportcomplex St Theunis' zoals bepaald eind 1999.

Wij verbazen ons over de vertrouwelijke status die destijds aan deze stukken is meegegeven en ga er van uit dat dit op dit moment niet meer van toepassing is. De stukken handelen niet over personen of over financiële aangelegenheden betreffende de gemeente. Wanneer dat wel het geval zou zijn, zou er volgens de SP een legitieme reden voor vertrouwelijkheid zijn.

In de stukken worden duidelijke uitspraken gedaan over de plannen waaraan de gemeente medewerking zou gaan geven, en over de procedure om te komen tot realisatie van de plannen van dhr Gordijn. De inhoud van de plannen is van belang voor de betrokkenen verenigingen, gebruikers en omwonenden van het plangebied en voor de burgers van Weert. Ze dienen daarom openbaar te zijn. Gezien ook de uitspraken van de andere fracties tijdens de laatste raadsvergadering gaan wij ervan uit dat zij ons voorstel om de vertrouwelijkheid op te heffen ook steunen.

Vragen:

  1. Op welke gronden is destijds besloten tot vertrouwelijkheid van deze stukken?
  2. Is op dit moment nog sprake van vertrouwelijkheid?
  3. Zo ja, bent u bereid gezien de uitspraken van de raad op 30 mei en de leeftijd van de stukken deze op dit moment van vertrouwelijkheid te ontdoen, openbaar te maken en daarmee ter inzage te brengen van alle betrokkenen?

Gezien het belang van de stukken voor de betrokken partijen en de non-communicatie van de gemeente naar hen tot op heden verzoek ik u deze vragen met spoed te behandelen in de extra raadsvergadering van 13 juni aanstaande. Opdat de spook- en sprookjesverhalen eindigen.

Hoogachtend,
Paul Lempens,
Namens fractie Socialistische Partij - eerste weg links

U bent hier