h

Fundamentele kritiek SP op beleidsvisie nieuwe coalitie

25 april 2002

Fundamentele kritiek SP op beleidsvisie nieuwe coalitie

Na alle spelletjes rond de collegevorming werd voor het eerst in het openbaar gepraat over politiek. De SP presenteerde in hoofdlijnen zijn kritiek op het voorliggende collegeprogramma, en liet weten graag zijn steentje te willen bijdragen aan een spoedig einde van deze rechtse coalitie. Die kans kwam eerder dan verwacht. Een motie van wantrouwen van de complete oppositie, die echter niet in stemming werd gebracht door ingrijpen van burgemeester Majoor.

De SP in een betoog in de raad op donderdag 25 april 2002

Gemeenteraad Weert,

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik blij ben dat we nu eindelijk, na vele weken praten achter gesloten deuren, en na alle spelletjes in en buiten de zandbak, mogen praten over POLITIEK, namelijk de beleidsvisie; waar wil dit college naar toe met Weert.

En dat is duidelijk, Weert-Lokaal kiest voor de weg naar rechts, dus met de VVD. Niet de richting die wij uit willen, zoals bekend. Ons programma heet de Eerste Weg Links, en is daarmee heel duidelijk in wat wij willen. De menselijke waarde voorop, het versterken van de onderlinge solidariteit tussen mensen, behoud van groen en voorzieningen in de buurten.

Daarom kunnen wij niet instemmen met dit programma en heeft het weinig zin om het te amenderen op kleine puntjes, we zullen wel enkele voor ons belangrijke punten inbrengen.

Papier is heel geduldig, zoals wij allemaal weten. Het college zullen wij niet beoordelen op haar woorden, maar op haar daden. Of zoals onze WAPper zegt: niet lullen, maar doen.

Nogmaals onze positie: de SP vaart haar eigen koers in het belang van de Weerter burger. Goede voorstellen zullen we steunen, of ze nu komen van het college of van de oppositie.

Omdat dit stuk om een of andere reden wel geagendeerd staat, wil ik in het kader van een soort mini - Algemene Beschouwingen wel hier en nu – dus in alle openbaarheid - reageren op het voorliggende stuk, dat dus niet óns stuk is.

Beleidsvisie of collegeprogramma

Het ontbreken van een aansprekende titel of slogan voor dit collegeprogramma vind ik typisch en ook een gemiste kans. Het bevreemd mij ook dat het nieuwe college dit de beleidsvisie noemt van de GEMEENTERAAD. Laat ik daar duidelijk over zijn: het ís helemaal niet óns programma, het is ook niet ons college, dus het is zeker niet de visie van alle partijen in de raad maar gewoon het collegeprogramma van de coalitie. Noem het dan ook zo!

Mocht u willen vasthouden aan de titel beleidsvisie gemeenteraad, dan stel ik voor om het verkiezingsprogramma van de Socialistische Partij en alle amendementen die vanavond worden ingediend op te nemen als bijlage in dit stuk. Pas dan wordt het een beetje iets van de hele raad.

Laat ik beginnen met enkele positieve punten: er is bij ons waardering voor het stukje over wijk-en dorpsraden, het voorstel om te komen tot een jongerenraad, en het uitwerken van de één loket-gedachte. De passages over opvang van de vergrijzing gaan de goede kant uit, en we verwelkomen het openen van een maatschappelijke opvangvoorziening in Weert. Maar dan hebben we het wel zo’n beetje gehad.

Ruimtelijke ordening

Het nieuwe college wil zich sterk gaan maken voor het aantrekken van bedrijven van buiten de regio. Tevens wordt alvast aangegeven dat daar ruimte voor moet worden gemaakt als dat nodig is. Tot nu toe wilde Weert helemaal geen boven-regionale aantrekking van bedrijven. Nut en noodzaak voor het aantrekken van nieuwe bedrijven heeft men ook nog nooit kunnen aangeven. Het aantrekken van bedrijven van buiten de regio betekent dat er ook werknemers van buiten de regio moeten worden gezocht. Dat is groeien omwille van de groei, en dient geen enkel doel. De SP en de groene verenigingen in Weert willen uitdrukkelijk alleen autonome groei toelaten en geen groei forceren ten koste van het milieu.

Aan het college de vraag: wat is de meerwaarde als Weert straks 80.000 inwoners heeft?

En heeft u nog geld over voor de andere belangrijke zaken die in Weert nog te doen zijn? Maw: kiest u voor kwaliteit of kwantiteit. Graag een duidelijke uitspraak hierover, in het belang van de wijken.

Enkele puntjes die ik mis.

Mijn eerste vraag aan het college is of ze net als het vorige college meent dat er geen plaats is voor opvang van asielzoekers in Weert? Ik mis dit punt in de beleidsvisie.

Er is geen aandacht voor de al jarenlange durende problemen van intimidatie en slecht functionerende werkleiding op enkele afdelingen bij ‘de Risse’.

Ook is de cultuur-paragraaf wat magertjes. Wellicht kom ik hier later, in tweede termijn, op terug.

Natuur

Cultureel erfgoed zoals monumenten dienen in stand te worden gehouden. Dit geldt niet alleen voor monumentale gebouwen maar zeker ook voor natuurlandschappen in en om Weert. Als ik de uitspraken van dhr Balemans achter de gesloten deuren in herinnering roep moeten we echter vrezen dat ook dat groen bij hem niet in goede handen is. Opofferen tbv de economische groei, en wat er dan nog overblijft wordt dan veel meer waard. Zoiets zei u toch? Graag een antwoord. Ook graag een reactie van het WAP, jullie wilden in jullie programma toch geen aantasting van de natuur? Kan dat nog wel met de plannen van dit college?

IJzeren rijn

Dat brengt ons bij de IJzeren Rijn, MdV!

Mens en natuur wíllen geen IJzeren Rijn!

De goederenlijn van de Antwerpse havenbaronnen heeft geen enkele meerwaarde voor Midden-Limburg, slechts nadelen zelfs, en heringebruikname dient daarom met alle middelen bestreden te worden. Tweesporen-beleid is volgens ons twee-slachtig beleid en maakt geen duidelijke keuze.

Sociaal plan bij sloop

Naar aanleiding van de slechte afhandeling door Balans bij de herhuisvesting voor bewoners op de Leenhof moet er iets gebeuren.. Balans en de gemeente hebben het jarenlang laten liggen en op het einde kwam men, onder andere door de woningnood in Weert, in de problemen.

Natuurlijk zal de SP, net als in het verleden ook buiten de gemeenteraad actie voeren samen met bewoners voor fatsoenlijke huisvesting. Echter, ook in de gemeenteraad knokken wij voor de mensen die door de politiek en de uitvoerende instanties in de kou worden gezet. Ik zal daarom op dit punt een amendement indienen. Als voorwaarde voor het verlenen van een sloopvergunning door de gemeente dient er een sociaal plan te zijn voor de huurders die gedwongen moeten verhuizen. Dit moet ondere andere bestaan uit gelijkwaardige herhuisvesting en een vergoeding van de werkelijke kosten voor herinrichting en verhuizing.

Deze motie is mede ondertekend door de PvdA.

OBS Molenakker

De passage over de school op Molenakker valt me tegen. Ik vind hem nog niet duidelijk, laat ik het zo stellen. Het lijkt erop alsof de nieuwe coalitie voor precies dezelfde oplossing als het oude college kiest. Graag een verduidelijking, na het antwoord van het college kom ik er desnoods in de tweede termijn op terug.

Onderwijs

Ook op een ander aspect van onderwijs mis ik iets essentieels. Niet alleen de belangen van het bedrijfsleven moeten volgens ons een leidraad zijn voor het lokale beroeps-gerichte onderwijs. Investeren in opleiding en vorming, van peuterspeelzaal tot voortgezet onderwijs is van groot belang omdat mensen daardoor zelfredzaam worden en een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen.

Subsidiebeleid

Waar we problemen mee hebben is het op de helling zetten van het subsidie-beleid van de gemeente. Juist in deze tijd waarin het voor verenigingen en instellingen moeilijk is het hoofd boven water te houden, door van boven op gelegde regels en de doorgeschoten 24-uurs economie van Paars, moet met verhoging van subsidies en het welvaartsvast maken daarvan het verenigingsleven op het gebied van cultuur en sport worden gestimuleerd, niet afgebouwd.

Dit is echt de verkeerde kant op. Wij ondersteunen daarom de motie van CDA en PvdA op dit punt.

Plan-Gordijn

We hebben enkele vragen over het plan-Gordijn:

Wanneer komt het financiële haalbaarheidsonderzoek van dit veelomvattende plan? Een tijdstip graag. Wanneer worden de verenigingen en omwonenden hier eens in gehoord?

Als ik een voorstel mag doen: stuur ook een uitnodiging naar de mensen van Lamershof, van de Scouting, van de Tennisclub, van de buurt, laat ze meegaan in de bus van Verstand. Overigens denk ik dat u dan de hele vloot van Kupers kunt inzetten, gezien de weerstand daar.

Begrijpelijk overigens, zij worden van de kaart geveegd zonder dat er alternatieven worden geboden of dat ze worden gehoord. De leefbaarheid en het woongenot van de omwonenden staat op het spel, evenals het behoud van sportvoorzieningen in de wijken.

Het is schandelijk dat partijen die voor de verkiezingen spreken over ‘investeren in de wijken’ zich na de verkiezingen stuk voor stuk positief uitlaten over een commercieel plan dat de juist voorzieningen in de wijken ondermijnt, ik doel hier op de sporthallen Leuken en Moesel.

Hierover zal ik, evenals de PvdA, een motie over indienen. Zoals u van de SP gewend ben, zal deze motie scherper geformuleerd zijn als die van de PvdA.

De raad der gemeente Weert, in vergadering bijeen op donderdag 25 april 2002,

overwegende,

dat het plan Gordijn een commercieel project is met vergaande maatschappelijke consequenties,

dat de voorgestelde verplaatsing van sportverenigingen en tuinpark Lamershof alsmede de inkrimping van scoutcentrum ‘de Boshoek’ het einde van deze verenigingen betekent,

  • dat het Bisschoppelijk College een voorkeur heeft voor nieuwbouw op de huidige locatie,
  • dat een unieke verzameling flora en fauna zal worden opgeofferd door uitvoering van de plannen,
  • dat uitvoering van het plan Gordijn de leefbaarheid voor omwonenden ernstig zal aantasten (minder groen, grote verkeersoverlast),
  • dat volgens het idee van de initiatiefnemers sporthal Leuken en microhal Moesel moeten verdwijnen,
  • is van oordeel,

  • dat Tuinpark Lamershof op de huidige lokatie moet blijven,
  • dat het volledige terrein van Scoutcentrum ‘de Boshoek’ op de huidige lokatie behouden moet worden,
  • dat de eigen identiteit van Tennisclub van Horne met haar eigen sportaccomodaties niet verloren moet gaan,
  • dat het woongenot en de leefbaarheid voor omwonenden niet moeten worden aangetast,
  • dat het plan niet ten koste moet gaan van sportfaciliteiten in de wijken,

en gaat over tot de orde van de dag.

Sociale zaken

Het niet-gebruik van voorzieningen moet actief worden aangepakt. Mensen moeten krijgen waar ze recht op hebben. Dat moet het uitgangspunt zijn.

Burgemeester

Ik had hier nog een passage voorbereid, die ik bij nader inzien niet zal uitspreken. Althans, niet nu. Ik heb namelijk begrepen dat wij als raad, zowel de collegepartijen en de oppositieleden zijn er voor, in een volgende vergadering komen te spreken over de posite van de burgemeester.

Tot slot spreek ik de wens uit dat in het belang van Weert déze paarse coalitie van Verheggen met de VVD geen lang leven beschoren is, en dat ze er niet bijna 8 jaar over zal doen, zoals het Grote Paars, om aan een einde te komen. Laat duidelijk zijn dat de SP hier graag zijn steentje aan wil bijdragen, in het belang van de Weerter burger.

Paul Lempens, Socialistische Partij

U bent hier