h

Het jaar 1988 uit het archief van de SP Weert

Begin 1988 telt de SP in Weert twintig leden. Zo’n vijf tot zeven mensen zijn actief. Er wordt gewerkt aan een oprichtingsfolder in januari, er worden veel gesprekken met mensen gevoerd en ledenwerving heeft de absolute prioriteit. De ledengroei wordt bevorderd door het verkopen van het partijblad ‘De Tribune’ mensen worden maandelijks bezocht. Voor de actieve leden gestart met regelmatige scholingen over de uitgangspunten van de partij.

Op 1 mei 1988 wordt de afdeling officieel opgericht. De oprichtingsbijeenkomst  op deze zondag zorgt met goede media-aandacht ervoor dat de naam van de SP meteen gevestigd is!

Foto: onbekend / SP Weert

In februari verspreidt de afdeling een pamflet tegen de bezuinigingen in de gezondheidszorg. Dit leidt in de maanden daarna tot een grote handtekeningenactie tegen onder andere het verminderen van het aantal bedden en het aantal specialismen in het Weerter ziekenhuis, het afkappen van de uitbreiding van de gezinszorg en het achterwege blijven van de uitbreiding van verpleeghuis Sint Martinus. De handtekeningen worden onder andere opgehaald op de markt en tijdens de koopavond.

In juni worden 8295 handtekeningen aangeboden aan het Weerter gemeentebestuur. Het ziekenhuis wordt behouden. De SP-actie heeft veel bekendheid en sympathie opgeleverd. De gezondheidszorg-actie doorbreekt in de zomer een magische grens van 10.000 handtekeningen. Uiteindelijk worden 10.585 handtekeningen aangeboden aan Gedeputeerde Mastenbroek van de provincie Limburg. Dit zorgt wederom voor goede media-aandacht.

Foto: onbekend / SP Weert

In maart houdt de groep leden in Weert zich bezig met de stookkosten in de flats op aan de Serviliusstraat in Keent. Er werd een bewonerscomité opgericht en na enkele gesprekken werd een enquête opgesteld. De enquête werd uiteindelijk niet uitgevoerd. ‘Teveel wrijvingen in deze straat.’

December 1988. De SP Weert krijgt veel bijval ook van jongeren voor een steunactie voor het verzet van het ANC in Zuid-Afrika tegen de apartheid. De actie duurt enkele maanden voort. De landelijke SP houdt een Mandela-muziekfestival.

U bent hier