h
Actieprogramma 2018 - 2022

1. Minder armoede, meer werk

Wat hebben we al gedaan?

Foto: SP

Vanaf 2018 wordt er jaarlijks een half miljoen euro extra besteed aan armoedebestrijding, de eerste drie jaren zelfs zeshonderdvijftigduizend per jaar.

De gemeente gaat de komende jaren in samenwerking met de provincie 1001 banen creëren door zelf de regie te nemen bij het aan een baan helpen van mensen die aan de kant staan.

Extra geld voor schuldhulpverlening. In 2016 werd het jaarlijkse bedrag dat daaraan wordt besteed verhoogd van tweehonderdvierenzestig naar driehonderdzesenvijftig euro. Mensen kunnen hiervoor gemakkelijk terecht bij de gemeente.

Wat willen we?

De helft van alle mensen die in armoede leeft, heeft een baan. Werk is dus helaas niet voor iedereen de oplossing om aan armoede te ontkomen. De SP legt een duidelijk verband en wil het op twee manieren aanpakken. Aan de ene kant door mensen die in armoede leven meer vanuit de gemeente te ondersteunen en aan de andere kant door in samenspraak met de werkgevers meer en betere banen te creëren.

Hoe gaan we dat doen?

Het Aanvalsplan Aanpak Armoede wordt ook na 2020 doorgezet. Tegen die tijd wordt bekeken of het plan uitgebreid kan worden door ook mensen met een iets hoger inkomen, bijvoorbeeld tot 130% van de armoedegrens, er gebruik van te laten maken.

De gemeente gaat een nog actievere rol spelen in het begeleiden van mensen naar werk. Bekeken wordt of er een soort van gemeentelijk arbeidsbureau kan komen. Dit in een samenwerking tussen de afdeling Sociale Zaken van de gemeente, het Weerter Midden- en Klein Bedrijf (MKB) verenigd in de Stichting Parkmanagement, Werk.com en sociale werkvoorziening De Risse.

De mogelijkheden van de Weerterlandpas worden uitgebreid, te beginnen met kortingsmogelijkheden voor de minima. Bijvoorbeeld op het gebruik van het zwembad, het Munttheater, gratis bibliotheek-lidmaatschap, enzovoorts.

Er komt een experiment met het opkopen van kleine schulden door de gemeente. De gemeente gaat voor mensen met schulden als voordeur fungeren richting (malafide) incassobureaus.

Er komt een werkbrigade die de openbare ruimte in de wijken en dorpen op gaat opknappen. De werkbrigade bestaat uit werkzoekenden die werkervaring op kunnen doen en daarvoor een salaris krijgen. Deelnemers krijgen een contract van twee jaar, zodat er ook weer plek komt voor nieuwe werkzoekenden.

De Risse is een van de weinige Sociale Werkvoorzienings (WSW)-bedrijven die zwarte cijfers draaide. De veranderingen rondom de WSW door de kabinetten Rutte heeft de positie van Wajongers en WSW-ers sterk verslechterd. Weert blijft zich inzetten voor een sociale Risse met in ieder geval minimum loon voor betaald werk als uitgangspunt.

De gemeente geeft het goede voorbeeld door sociaal aan te besteden op arbeidsvoorwaarden en werkgelegenheid in plaats van de laagste prijs. Ook geeft ze het goede voorbeeld door duurzame garantiebanen voor arbeidsgehandicapten te realiseren en flexibele contracten en inhuur te minimaliseren.

 

U bent hier