h

SP neemt deel aan Limburgse coalitie met BBB, CDA, VVD en PvdA

9 juni 2023

SP neemt deel aan Limburgse coalitie met BBB, CDA, VVD en PvdA

Foto: SP

Vandaag vrijdag 9 juni 2023 presenteren de formerende partijen BBB, CDA, VVD, PvdA en SP het coalitieakkoord 'Elke Limburger telt' voor de coalitieperiode 2023-2027. De SP gaat na één termijn van oppositie nu weer meedoen aan een coalitie in Limburg.

Volgens fractievoorzitter Jorge Wolters Gregório hebben de partijen vaak en lang gesproken over de inhoud en een rode draad gevonden die een sterke nadruk legt op er voor zorgen dat alle Limburgers er voor de politiek weer toe doen. "De opgaven voor Limburg zijn groot. Limburgers hebben een duidelijk politiek signaal afgegeven dat het anders moet. De SP wil daarom voorkomen dat de smalste schouders de grootste lasten moeten dragen. Met dit coaitieakkoord kunnen wij een groot deel van onze ambities uit het verkiezingsprogramma waarmaken en daarmee kiezen voor een echt andere koers voor Limburg", aldus Jorge Wolters
Gregório.

'Elke Limburger telt'

Met het Coalitieakkoord 'Elke Limburger telt' wordt deze coalitieperiode sterk ingezet op het wegwerken van sociale achterstanden met een stevige Sociale agenda, worden kwetsbare buurten ontzien met een wijkenaanpak en wordt een provinciale energiemaatschappij opgericht om minder afhankelijk te zijn van buitenlandse energievoorzieningen en de vaste lasten voor Limburgers te laten dalen.

Gedeputeerde

De SP levert in het nieuwe college een gedeputeerde en heeft ervoor gekozen om de uit Landgraaf afkomstige Marc van Caldenberg (36) voor te dragen als kandidaat. “In Marc zien wij een SP'er met een flinke dosis ervaring en medemenselijkheid die met veel lef aan de slag zal gaan. Zijn ervaring zowel binnen als buiten het parlement geeft ons het vertrouwen dat hij op veel vlakken met alle Limburgers een sterke sociale koers voor Limburg zal varen", zegt Jorge Wolters Gregório. Van Caldenberg is momenteel raadslid namens de SP in Landgraaf, waarmee hij zal stoppen. De SP-portefeuille omvat de uitvoering van de Sociale agenda (incl. Jeugdfonds en Bibliotheken) en Sport, Gebiedsgerichte wijkenaanpak (ontwikkeling
SES-wijken), Energie en Klimaat, Toezicht en Handhaving en Milieu.

Akkoord van leden

Komende week wordt het akkoord besproken in alle Limburgse SP-afdelingen. De regioconferentie op 17 juni neemt gezamenlijk een besluit over deelname en kandidaat gedeputeerde. Vervolgens wordt tijdens de Statenvergadering van 23 juni het akkoord besproken en het nieuwe college geïnstalleerd.

Het gehele colitieakkoord is hier te vinden.

U bent hier