h

'Geen dwang bij verhuizing van patiënten verpleeghuis Martinus'

21 september 2005

'Geen dwang bij verhuizing van patiënten verpleeghuis Martinus'

St Martinus'Er komt hoe dan ook een oplossing voor alle psycho-geriatrische patiënten van verpleeghuis St. Martinus waarbij de tijdelijke verhuizing van Weert naar Maarheze bij hun partners op onoverkomelijke bezwaren stuit. Die toezegging deed directeur Ger Peijs van de stichting Land van Horne deze week tijdens twee info-avonden voor partners en familieleden van de patiënten van de afdelingen 4 en 5. De toezegging is herhaald in een gesprek van de directeur met Jan Tak en Paul Lempens van de SP afdeling Weert, naar aanleiding van een brief.

Om die oplossing te verwezenlijken is voor de afdelingen 6 en 7 van het Weerter verpleeghuis vanaf 1 september een opnamestop ingevoerd. Als op die afdelingen bedden leeg komen worden deze vrij gehouden voor die patiënten waar het voor de vaak hoogbejaarde partner absoluut ondoenlijk is om elke dag een of meerdere keren op en neer naar Maarheze te reizen. Peijs hoopt op die manier voor alle ‘noodgevallen’ een oplossing te kunnen bieden.

De verhuizing in januari 2006 van een zestigtal patiënten van de afdelingen 4 en 5 van het Weerter verpleeghuis is noodzakelijk omdat het Weerter tehuis dat in feite is afgekeurd in fases wordt gesloopt en wordt vervangen door nieuwbouw die aan de modernste eisen van deze tijd voldoet. Nu komt het in Weert nog voor dat vier patiënten één kamer delen waarbij het hen aan elke privacy ontbreekt. “Ook in de tijdelijke woonunit in Maarheze krijgt elke patiënt al een eigen ruime kamer. Je ziet het er van buiten misschien niet aan af maar deze woonunit in Maarheze behoort tot de top van tijdelijke huisvestingen voor verpleging en verzorging in Nederland”, aldus directeur Ger Peijs van stichting Land van Horne. Peijs deed tijdens de info-avond ook de harde toezegging dat de patiënten die tijdelijk naar Maarheze verhuizen, een terugkeergarantie naar nieuwbouw in Weert krijgen. “Uiterlijk eind 2007 en als het aan mij ligt ruim daarvoor, kunnen de bewoners terug naar nieuwe huisvesting in Weert”, verklaarde Peijs.
Inmiddels heeft de Weerter VVD-wethouder Jan Peeters onlangs in de raadscommissie Welzijn verklaard dat als de vergunning voor de tijdelijke woonunit in Maarheze afloopt (dat is eind 2008, red.), deze woonunit in Weert een plek zal kunnen krijgen. Dat is zeer recent tussen de gemeente Weert en de stichting Land van Horne afgesproken, verklaarde Peeters. De kwestie kwam politiek aan de orde naar aanleiding van een brief van de Weerter SP over de verhuisproblemen van verpleeghuispatiënten uit Weert naar Maarheze.

Het volledige team van verpleegkundigen dat nu de zorg voor de patiënten van de afdelingen 4 en 5 van het verpleeghuis St. Martinus in Weert draagt zal dat vanaf de verhuizing in januari ook in Maarheze doen. “Het team heeft besloten er samen de schouders onder te zetten”, zegt algemeen directeur Peijs van Land van Horne.

In januari 2006 zullen de ongeveer zestig demente patiënten van twee afdelingen van het verpleeghuis in Weert worden overgebracht naar de tijdelijke huisvesting in Maarheze. Vanaf dat moment zullen voor hun partners en bezoekende familieleden op gezette tijden gratis pendelbussen vanaf Martinus naar Maarheze rijden.

In augustus verscheen in deze krant een artikel waarin een hoogbejaarde invalide partner van een patiënte verklaarde dat hij zijn vrouw vanuit het verpleeghuis terug naar huis wilde halen omdat hij de dagelijkse gang naar Maarheze fysiek en emotioneel niet aankan. Hij ervoer de verhuizing als een gedwongen verhuizing. De kwaliteit van de verzorging in het Weerter verpleeghuis is daarbij nooit in het geding geweest.

“Ik ben blij en gelukkig dat u vanavond antwoorden en oplossingen heeft gegeven op de vele vragen die leven. Maar ik ben ook verdrietig omdat die vragen begin dit jaar al tijdens de eerste infoavond zijn gesteld. U was daar niet bij aanwezig en de mensen kregen toen geen antwoorden. Al die voorbije maanden tot nu toe is door heel veel mensen ontzettend veel pijn geleden omdat er geen informatie kwam. Dat maakt me verdrietig”, hield Tilly Geraedts uit Stramproy tijdens de info-avond algemeen directeur Ger Peijs van de stichting Land van Horne voor ogen. Geraedts is zelf werkzaam in de wereld van verpleging en verzorging en heeft elders dergelijke verhuisoperaties al meerdere malen meegemaakt. “Ik vind het ontzettend dapper als één van die mensen barstensvol pijn en verdriet het dan toch aandurft om als laatste redmiddel met een noodkreet de publiciteit te zoeken”, zegt Tilly Geraedts.

De stichting Land van Horne beheert tien verzorgings- en verpleeghuizen in de regio. “Als het ín één van die tehuizen ergens brand en ik daar weet van heb, dien ik als verantwoordelijk algemeen directeur vooraan te staan. Vandaar dat ik me de voorbije maand zelf met deze tijdelijke verhuizing van die twee afdelingen naar Maarheze ben gaan bemoeien”, verklaart Ger Peijs van de stichting Land van Horne. Hij kreeg aan het eind van de informatie-avond, al was het een beetje aarzelend, de handen van de bezoekers op elkaar.

(c) Peter Clement, Weekblad Het Land van Weert

Aanvulling SP: Dhr. Peijs had geen enkele moeite met onze brief, die volgens hem blijk gaf van de oprechte zorgen voor de bewoners en zeker niet voor politiek gewin is geschreven. Ook de Raad van Toezicht heeft zich in vergelijkbare woorden uitgelaten. De directeur gaf aan dat men er van heeft geleerd en dat ze ‘er dichter op hadden moeten zitten’. De SP is blij dat haar bemoeienis tot dit bijgestelde beleid en aanpak heeft geleid, en dat hiermee de onrust voor het grootste deel is weggenomen.

'SP wil geen gedwongen verhuizing verpleeghuisbewoners Sint Martinus'
Brief aan Stichting Land van Horne (PDF)

U bent hier