h

SP’ers in Groenewoud op pad met de Volkspetitie

8 november 2022

SP’ers in Groenewoud op pad met de Volkspetitie

Foto: Sylvie van Dijk

Omdat onze energievoorziening is geprivatiseerd, hebben we er nu niets meer over te zeggen en worden commerciële bedrijven lachend rijk, terwijl wij in de kou zitten. Dit moet anders. Daarom gingen SP’ers afgelopen weekend de wijk Groenewoud langs de deuren met onze volkspetitie: nationaliseer onze energie.

We zitten midden in een energiecrisis. Onze energiekosten stijgen, ons inkomen blijft achter en aandeelhouders van bijvoorbeeld Nuon, Vattenval en Essent worden slapend rijk van onze energierekening. In plaats van een onduidelijk prijsplafond wat minimaal 23 miljard kost en ‘cadeautjes’ van €190,- (beide van ons belastinggeld) om ons rustig te houden, is ons alternatief om de energie weer van ons allemaal te maken en te nationaliseren. Op die manier hebben we weer zeggenschap en kunnen de kosten voor iedereen omlaag.

Uit onderzoek blijkt dat 80% het met ons eens is, behalve de politiek. Om die te overtuigen is de SP een volkspetitie gestart om handtekeningen op te halen en om samen met mensen in actie te komen. Afgelopen zondag gingen SP’ers in gesprek met inwoners van Groenewoud over de stijgende energierekening en vroegen om de volkspetitie te tekenen.

Nico van den Bent van de SP: ‘De mensen die we spreken zijn het met ons eens. De prijzen rijzen de pan uit en er moet iets gebeuren. Verschillende mensen durven de verwarming niet aan te zetten of hebben uit angst maar een elektrisch kacheltje aangeschaft. Energie is een basisvoorziening en de dikte van je portemonnee moet niet bepalend zijn of je de verwarming aan kunt zetten.’

 

Komende maanden zal de SP nog op verschillende plekken staan met de volkspetitie. Zo staan we komende donderdag in de stad tijdens de koopavond. ‘Mensen moeten gaan kiezen of ze de verwarming aanzetten of het geld besteden aan cadeautjes voor 5 december. Wat ons betreft moet het allebei kunnen.’ Aldus Van den Bent.

U bent hier