h

Dag van de Verpleging 'niet klappen maar lappen'

12 mei 2020

Dag van de Verpleging 'niet klappen maar lappen'

Foto: Nelleke Fiddelaers / SP Weert

Vandaag was de Dag van de Verpleging. Tijdens deze dag wordt het verzorgend personeel vaak in het zonnetje gezet. Zeker in deze tijd mogen we onze verzorgende en verplegers niet vergeten. De SP ging op verschillende plekken in Weert langs met een duidelijke boodschap: 'niet klappen, maar lappen'.

12 mei, de geboortedag van Florence Nightingale, de grondlegster van het verpleegkundige beroep, wordt jaarlijks gevierd als de Dag van de Verpleging. Door de Corona-maatregelen is het niet toegestaan mensen op te zoeken, zeker niet in verpleeghuizen of in het ziekenhuis. Daarom hebben SP'ers uit Weert de verplegers en verzorgende op een andere manier laten zien dat zij achter hen staan. Gewapend met stoepkrijt schreven zij bij het ziekenhuis en verschillende verpleeghuizen de tekst 'niet klappen, maar lappen #BeloonDeHelden' op de stoep.

Voorzitter van de Weerter SP, Mathijs Fiddelaers: 'Blijkbaar is er een crisis voor nodig om te laten zien hoe belangrijk beroepen zoals de zorg voor ons zijn. Nadat het kabinet jarenlang bezuinigd heeft op de zorg, wordt er nu veel van hen gevraagd. Terwijl bestuurders en managers vaak al zo'n vijf keer zoveel verdienen als de mensen op de werkvloer, werken er nog veel mensen uit de vitale sector, zoals de zorg, voor het minimumloon.' Als het aan de SP en de FNV ligt verhogen zij het minimumloon van €10,- naar €14,- per uur. 'Begrijp me niet verkeerd. Het is mooi om te zien dat een land achter haar zorgwerkers staat door te klappen. Maar als we echt achter hen – en vele andere werkers in vitale beroepen – staan, verhogen we het minimumloon. Juist in deze tijd.'

Uit onderzoek van SEOR van de Erasmus Universiteit blijkt dat verhoging grote voordelen heeft. Het haalt mensen uit de armoede (de uitkeringen stijgen automatisch mee), het zorgt voor meer koopkracht en het heeft een stuwend effect op alle lonen. Een hoger minimumloon heeft bovendien niet of nauwelijks effect op de werkgelegenheid, blijkt deze week ook uit onderzoek van het CPB.

Ben je het met ons eens dat de zorg meer verdiend dan een applaus? Teken dan de petitie op doemee.sp.nl/zorg

U bent hier