h

1 Mei Dag van de vitale Arbeid

25 april 2020

1 Mei Dag van de vitale Arbeid

Foto: SP

1 Mei is de dag van de Arbeid. Tijdens de Coronacrisis is iedereen zich ervan bewust hoe belangrijk de mensen zijn die werken in vitale
beroepen zoals de zorg, het onderwijs en in de supermarkten. Ze
verdienen banen met zekerheid en een fatsoenlijk inkomen voor hun
werk. Doe mee met onze actie, maak in 2020 de Dag van de vitale
Arbeid en bestel gratis de 1 mei-poster.

Sinds 1 mei 1890 wordt in Nederland met grote demonstraties de Dag van de Arbeid gevierd. In deze tijd kwam de arbeidersbeweging in actie voor een achturige werkdag, vakantiedagen en andere arbeidsrechten. Rechten waar wij elke dag nog gebruik van maken. Deze rechten zijn niet uit de lucht komen vallen, hier hebben mensen hard voor gestreden.

Sinds de uitbraak van de Coronacrisis is voor iedereen duidelijk dat, wat eerder werd gezien als een gewoon beroep, nu de ruggengraat is van onze samenleving. Het zijn de mensen in de zorg die zich inzetten met het risico om zelf besmet te raken, het zijn de buschauffers die hun ronde rijden met lege bussen en het zijn de leraren die klaar staan om kinderen op te vangen van ouders die werken in een vitaal beroep. Het zijn diezelfde mensen waarop het kabinet jarenlang heeft bezuinigd. Vaak gaven zij aan dat de druk te hoog was in de zorg, de buschauffeurs geen tijd hadden voor een toiletbezoek en dat de leraren structureel meer geld nodig hadden om ons onderwijs te verbeteren. Maar keer op keer liet het kabinet hen links liggen.”. Aldus Mathijs Fiddelaers namens de SP.

Dit jaar doopt de SP 1 mei om tot Dag van de vitale Arbeid. Niet alleen
voor de zorgmedewerkers, de buschauffeurs en de leraren, maar voor
iedereen die in een vitaal beroep werkt. Zij verdienen onze respect
en solidariteit. Maar nog belangrijker zij verdienen de zekerheid van
hun baan en met daarbij een fatsoenlijk inkomen. Steun samen met ons
de werkers in vitale beroepen, bestel
hier de gratis poster en hang deze voor je raam.

U bent hier