h

Jong talent en rijke ervaring samen in top tien SP Weert

1 maart 2018

Jong talent en rijke ervaring samen in top tien SP Weert

Foto: Riya Geboers

Jong en oud staan schouder aan schouder in de top tien van de Weerter SP. Een evenwichtige spreiding van achtergrond, leeftijd en ervaring van kandidaat raadsleden zorgt voor een brede vertegenwoordiging van Weertenaren in de gemeenteraad.

“Drie redenen om niet in de politiek te gaan”, zegt Yasemin Kaya, kandidaat raadslid voor de SP. “Ik ben jong, ik ben een meisje en heb Turkse roots”, lacht ze. “Ik had nooit gedacht dat ik dit zou willen.”

Yasemin Kaya is de jongste kandidaat. Ze is 16 jaar en staat nummer 10 op de SP-lijst. Gerard Bosman, de senior op de lijst, is geboren in 1945 en staat op nummer 2. Maar wat zijn de overeenkomsten tussen hen? Waarom stellen ze zich kandidaat en wat willen ze bereiken voor onze stad?

 “Veel mensen zeggen dat je dingen niet kunt bereiken, omdat je bepaalde kenmerken niet hebt of juist wél. Maar ik denk dat er heel veel mogelijkheden zijn”, zegt Yasemin. “Ik was anderhalf jaar oud toen mijn ouders in Weert kwamen wonen. Ik ben opgegroeid in Weert. Ik zit op het College in 5 gymnasium en ben vakkenvuller bij een supermarkt. Ik ga graag met vriendinnen op pad en houd erg veel van lezen.

Op een keer in de stad, nu ruim een jaar geleden, sprak Nelleke mij aan. Ze is van ROOD, de jongerenafdeling van de SP en vroeg: “Wat zou jíj voor Weert willen veranderen?” Ik was helemaal verbaasd. Dat een politieke partij aan mensen vraagt wat ze willen en met hen in gesprek gaat. Ongeacht hoe oud je bent of je herkomst. Dit in tegenstelling tot de zoek-het-zelf-maar uit mentaliteit die je vaak tegen komt. Van jongs af aan ben ik voor gelijkheid, dus dat sprak mij aan. 

Gerard koos na de hbs heel bewust voor het onderwijs en de politiek. “Op die plekken kun je écht zorgen voor verandering. En dat is nodig. Ik merkte al jong, dat wie voor een dubbeltje geboren is, niet zo makkelijk een kwartje kan worden. Mijn vader werkte in de bouw. In Deventer, waar ik geboren ben, zaten we op de lagere school met 45 leerlingen in een klas. Ik had geluk. Ik mocht studeren, werd onderwijzer en later hoofd van een school.

Thuis waren ze bij de KVP. Ik koos voor een linksere koers en dat werd de PPR. Totdat de SP in Oss opkwam met ‘Ons Medisch Centrum’ en goede gezondheidszorg voor iedereen in de praktijk bracht. Het daadkrachtige van de SP en het actievoeren, spreekt mij aan. Zo kwam ik bij de SP terecht.

Naast mijn werk in het onderwijs ben ik steeds politiek actief geweest. In Schoonebeek en Loenen waar gewoond heb, was ik een van de medeoprichters van de lokale PPR. En ik was jarenlang lid van de Provinciale Staten in Utrecht.

We zijn in Weert terecht gekomen, omdat we dichter bij de kinderen wilden wonen. Ik heb al snel aansluiting gezocht bij de SP, ben als vrijwilliger coach / begeleider geworden bij Vluchtelingenwerk van Punt Welzijn en speel graag voetbal. 

Actie voeren

Activisme is ook voor Yasemin een reden om bij de SP te zijn. “Met Rood voeren we vaak actie. En het helpt! De fietsenstalling is gratis geworden, de bomen aan de Roermondseweg zijn niet gekapt, en in plaats van het minimumjeugdloon verdienen jongeren nu een minimumloon bij de gemeente Weert. Ik vind het ook heel leuk om samen met anderen dingen voor elkaar proberen te krijgen. Ik zou me sterk willen maken voor een ‘urban hall’, een goede plek voor jongeren waar je kunt skaten, BMX-en, graffiti en evenementen kunt organiseren. En proberen meer sfeer te krijgen in de binnenstad. Nu is er heel veel leegstand. We moeten bedenken hoe we dat kunnen verbeteren, zodat jongeren graag in de stad blijven komen.

 

De motie zoals het Groene Lint, is voor Gerard een voorstel dat de binnenstad beter maakt. “De wandelpaden die als losse stukjes in de stad liggen, zoals het Verliefdenlaantje en het voetpad langs het spoor in de Sint Maartenslaan, met elkaar verbinden door méér groen. Je krijgt dan een heerlijke wandelroute door de stad. Het boekje voor de Weerter minima heb ik al op veel plaatsen uitgevent en is een initiatief waar andere steden een voorbeeld aan kunnen nemen. Zulke resultaten, dat is van belang voor Weert.

 

Oud en jong op de lijst. Bijt dat elkaar niet?

“Bij Gerard zie ik een berg aan ervaring en kennis”, zegt Yasemin. “Ik sta er versteld van hoeveel hij voor elkaar heeft gekregen. Het zou een mooi boek worden als je alles op een rijtje zou zetten.

“Yasemin heeft idealisme en enthousiasme. Ik hoop dat ze dit kan vasthouden”, zegt Gerard.

Maar voor beide gelden de uitgangspunten dat ieder mens even waardevol is en solidariteit voor elkaar. “Als je raadslid bent kun je jouw idealen in de praktijk brengen”, zegt Yasemin. “We gaan voor een eerlijke samenleving, een mooie stad waarin iedereen kan meedoen”, vult Gerard aan. Op naar de gemeenteraadsverkiezingen 21 maart.

 

Tekst en foto: Riya
Geboers  

U bent hier