h

Even voorstellen: Gerard Bosman

4 maart 2018

Even voorstellen: Gerard Bosman

In de komende weken, tot aan de gemeenteraadsverkiezingen, stellen de kandidaten van de SP zich ieder op hun eigen wijze voor. Deze week Gerard Bosman, nummer twee op de kandidatenlijst van de SP

Ik kom bij mijn opa, kruidenier en raadslid voor de KVP (CDA) in Deventer, in de winkel. Zie ik wel twintig ansichtkaarten met dikke vrouwen en dunne mannen in badpak op het strand of in het zwembad, uit alle delen van Nederland.

Vraag wat er aan de hand is. Opa bromt wat, schaamt zich een beetje, maar vertelt toch wat er gebeurd is: In Deventer komt een nieuw zwembad. De KVP is tegen gemengd zwemmen. Hij was woordvoerder. Ze hebben het bij de stemming verloren: Deventer krijgt gemengd zwemmen! Maar hij leerde mij wel: Kijk jongen, politiek is belangrijk, het beslist over alles in de maatschappij. Wij in de gemeenteraad over de gemeentezaken en de Tweede Kamer over landelijke dingen. Als je wat wil veranderen, moet je bij de politiek zijn!

 
2. Eind jaren 50.
Groep 8 Basisschool. Meer dan 40 leerlingen per klas. Kinderen van arme ouders gaan naar de Huishoudschool en naar de Technische School, hele slimme naar de ULO. Kinderen van rijke ouders kregen extra les in een apart groepje en gingen naar de HBS. Ik wilde daar ook heen en met veel moeite en ruzie mocht ik toelatingsexamen doen. Ik slaagde en mocht er naar toe. Helaas, ook daar was er een groot verschil tussen rijke en arme kinderen. Daar kreeg ik al het idee leraar te worden en te zorgen dat mijn leerlingen, rijk of arm, gelijke kansen kregen om aan hun toekomst te werken.
 
3. Begin jaren 60.
Kweekschool (PABO). Hier waren alle studenten gelijk. Hier heb ik een heerlijke tijd gehad en goed aan mijn ideaal kunnen werken. Dit is me in mijn verdere loopbaan in het onderwijs aardig gelukt. Nog bekende/succesvolle leerlingen gehad? Ja hoor. In Deventer Bert van Marwijk, voetballer van Go-Ahead Eagles en AZ, later trainer van Feijenoord en het Nederlands Elftal, nu gaat hij met Australië naar de WK. In Loenen Andre en Roxeanne Hazes. Maar nog grotere successen zijn leerlingen die, na een scheiding van hun ouders, volledig de weg kwijt zijn, weer gewoon ‘bij de le
Foto: SP
s” te krijgen, of een leerling, die niet naar buiten durfde, via Sociale Vaardigheidstraining weer het normale leven in te krijgen, zelfstandig naar de winkel en zelfs naar de sportclub!
 
In mijn hele loopbaan was ik ook politiek actief, zowel plaatselijk als in de Provinciale Staten om mijn idealen te verwezenlijken. Hier ging ik er altijd van uit dat alle mensen niet gelijk, maar wel gelijkwaardig zijn, en dus ook evenveel kansen moeten hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen.De mensen die dit kunnen, zijn moreel verplicht hun medemensen die in de knel zitten hierbij te helpen. Dit heet Solidariteit! Eerst in de PPR en na de opheffing hiervan, kwam ik onder de indruk van de SP, die bijvoorbeeld in Oss, deze idealen  in praktijk bracht o.a. met “Ons Medisch Centrum”, met als  voortrekker Joke van Ballegooijen, en een advocatencollectief, waar iedereen terecht kon, rijk en arm. De drijvende krachten in Den Haag: Jan Marijnissen en Remi Poppe.
Kern is voor mij Heel de Mens: Actie voeren, inwoners erbij betrekken en samen je idealen verwezenlijken. Werken in de gemeenteraad is hiervoor een goed instrument. WIJ GAAN ERVOOR!!

U bent hier