h

10 redenen om tegen de Sleepwet te stemmen

20 maart 2018

10 redenen om tegen de Sleepwet te stemmen

Op woensdag 21 maart kunt u naast de gemeenteraadsverkiezingen ook stemmen tijdens het referendum over de Sleepwet (de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten). Deze nieuwe wet geeft de AIVD meer vrijheid om iedereen altijd af te mogen luisteren, ook als je nergens van wordt verdacht. Zou jij willen dat de overheid altijd kan weten met wie je telefoneert, wat je appt of welke websites je bezoekt?

Deze verkiezingen gaan over onze gemeenteraad, maar ook over de democratie in ons land. Het kabinet heeft ingestemd met het afschaffen van het raadgevend referendum en de invoering van de Sleepwet. Met andere woorden, er wordt niet naar u geluisterd, maar de regering wilt wel graag weten waar u mee bezig bent.

1. Er worden minder criminelen gepakt door de Sleepwet.
Uit onderzoek blijkt dat inlichtingendiensten graag enorm veel gegevens van ons krijgen, maar als ze deze gegevens krijgen hebben ze niet genoeg geld en mankracht om alle gegevens te bekijken. Hierdoor neemt de effectiviteit van de inlichtingendiensten af.

2. De Sleepwet is nu al niet te betalen
Omdat de AIVD iedereen af gaat tappen, ontstaat er een berg met informatie. Het verwerken van al deze informatie kost veel tijd en geld. Naar schatting is het budget van 20 miljoen nog niet voldoende. En onder de nieuwe wet kost de opslag van al deze gegevens 1,5 miljoen euro per jaar!

3. Terroristische aanslagen zijn geen goed argument voor de Sleepwet
Het is belangrijk om de gevolgen van terreur met goed te bekijken. Dan zal je zien dat het helemaal geen goed argument is om verregaande overheidsspionage toe te passen op inwoners. Naar verhouding komen zeer weinig mensen om door terroristische aanslagen. Bovendien zijn terroristen vaak bekend bij de instanties. De kans dat je overlijdt door een aanslag waar ook ter wereld is 1 op 9,3 miljoen. Om dat nog even in een bepaalde perspectief te zetten, de kans dat je verdrinkt in bad is 1 op 685.000. Het is dus zeer selectief.

4. De nieuwe wet zorgt voor zelfcensuur onder journalisten en andere controlerende partijen
Mensen weten dat de mogelijkheid bestaat dat mensen worden afgeluisterd. Dat kan tot zelfcensuur leiden en dat ondermijnt de democratische rechtstaat. Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten luidt de noodklok.

5. De sleepwet is een inbreuk op de mensenrechten
De Sleepwet maakt een onevenredig grote inbreuk op de privacy van inwoners. Artikel 8 van het Europees Verdrag van de Mens beschrijft dat alle lidstaten de plicht hebben om alle mensenrechten te beschermen, zowel het recht op leven als het recht op privacy en vrijheid van meningsuiting. In mensenrechten kun je niet ‘shoppen’. Amnesty International maakt zich ook zorgen om de Sleepwet.

6. Al onze gegevens mogen gedeeld worden met het buitenland
De over ons verzamelde gegevens mogen met buitenlandse regimes gedeeld worden, ook als het onderdrukkende regimes zijn. Deze gegevens worden straks gedeeld zonder dat Nederland weet wat er in staat en waar het voor wordt gebruikt. Sommige landen gebruiken privégegevens van activisten, politici en journalisten om hen het zwijgen op te leggen.

7. Ook onschuldige inwoners gaan op grote schaal afgeluisterd worden
Tot voor kort mocht iemand alleen afgeluisterd worden als er duidelijke verdenkingen bestonden met betrekking tot ernstige strafbare feiten. Maar met de Sleepwet mag iedereen worden afgeluisterd.

8. De AIVD mag alles van je weten
Door de sleepwet krijgen Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten toegang tot al onze telefoon- en e-mailverkeer, tv-programma’s en de websites die we bezoeken, werkelijk alles.

9. Alle technologie mag worden afgeluisterd en gehackt door geheime diensten
Dor de nieuwe Sleepwet mag de AIVD straks al onze apparaten hacken en afluisteren. Zowel technieken die nu al bestaan als die nog moeten worden uitgevonden.

10. Belangrijke organisaties zijn bezorgd
Wanneer Amnesty International aan de bel trekt, dan weet je dat het fout zit. Ook hebben instanties als de Raad van State, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en de Nederlandse Vereniging van Journalisten hun zorgen geuit.

Het belang van het sleepwetreferendum
Het raadgevend referendum dat twee jaar geleden werd ingevoerd, stelt inwoners in staat om de politieke op belangrijke punten terug te fluiten. Vijf jonge studenten namen het initiatief om een referendum op te zetten over de Sleepwet. De regerende partijen waren alles behalve enthousiast. Toen bekend werd dat de initiatiefnemers genoeg stemmen hadden verzameld voor het referendum, lieten de regeringspartijen weten zich niets van de kiezers aan te zullen trekken.

Een hoge opkomst en een duidelijk NEE zullen dat moeilijker maken.

Stem op woensdag 21 maart tegen de Sleepwet!

U bent hier