h

AED-netwerk in Weert goed georganiseerd

24 februari 2018

AED-netwerk in Weert goed georganiseerd

Foto: Weertdegekste / weertdegekste.nl

Deze week kwam in het nieuws dat minder dan een derde van alle Nederlanders geen defibrillator zou durven gebruiken bij een noodgeval. Dat kan leiden tot duizenden onnodige stergevallen door een hartaanval. In Weert is het echter goed geregeld.

In de gemeente Weert zijn ongeveer 50 AED’s (defibrillatoren) beschikbaar en meer dan 500 vrijwilligers getraind in het gebruik ervan. Per jaar komen ze zo’n 35 keer in actie. Na een melding via 112 bekijkt de meldkamer waar de dichtstbijzijnde AED hangt. De vrijwilligers ontvangen via hun telefoon een bericht en melden meteen terug of ze beschikbaar zijn en in actie kunnen komen. Vaak is een vrijwilliger daardoor eerder ter plaatse dan de hulpdiensten waardoor kostbare minuten na een hartaanval niet verloren gaan.

Wethouder Paul Sterk is blij. ‘Wij hebben al veel geregeld, maar het is belangrijk om ook de komende jaren in de burgerhulpverleners te blijven investeren’.

De gemeente gaat daarom zo’n twee keer per jaar informatieavonden organiseren om de vrijwilligers herhalingslessen te kunnen geven en nieuwe vrijwilligers aan te trekken. Een geruststellende gedachte dat de gemeente er alles aan doet om levens bij hartfalen te redden!

Kun je al reanimeren? Meld je dan HIER aan om burgerhulpverlener te worden en installeleer de APP.

U bent hier