h

Even voorstellen: Yasemin Kaya

8 januari 2018

Even voorstellen: Yasemin Kaya

Foto: Ruud de Vreeze / SP Weert

In de komende weken tot aan de raadsverkiezingen stellen de kandidaten van de SP zich op ieder hun eigen wijze voor. We beginnen deze week met Yasemin Kaya, nummer tien op de kandidatenlijst van de SP.

Een winteravond in de stad waarin mensen zo snel mogelijk hun boodschappen willen doen, zodat ze weer warm en comfortabel thuis kunnen zitten. Ik denk dat ik dan een bekend beeld voor veel mensen schets. Ik was ook een van de mensen die in de binnenstad rondliep.

Het was 2016, dus niet zo heel lang geleden en ik was, nadat ik klaar was met sporten, op pad gestuurd door mijn moeder om boodschappen te doen. Nadat ik uit de supermarkt kwam, haastte ik me naar mijn fiets. Want ja, ik was toen 15 jaar en had -heb- bij lange na mijn rijbewijs niet. Daar ben ik ook een groep jongeren tegengekomen die ondanks de kou in hun fel rode truien rondliepen.

Ik werd, ik denk voor een van de eerste keren in mijn leven, gevraagd wat ik in Weert zou willen veranderen. Toen we een kort gesprek hadden gevoerd kwam ik erachter dat zij zich elke donderdagavond of op straat staan om met mensen te praten of aan het overleggen zijn. Ze waren van ROOD, de actiefste politieke jongerenorganisatie in Nederland, wat ik ook meteen geloofde, omdat ze nog steeds de enige zijn die ik heb gezien op straat.

Dat was ook het eerste wat me aansprak, ze stonden buiten op straat om met mensen te praten. Het tweede wat ik super tof vond is dat ze mij vroegen wat ik wilde veranderen. Dit deden ze niet omdat ik een belangrijke functie had of omdat ik beroemd was, maar gewoon omdat ik er toe doe. Zij streden voor en met de mensen en niet voor de multinationals, zoals nu vaak gebeurt.

Die dag besloot ik ook lid te worden. Nu, anderhalf jaar later, na veel overleggen en na nog meer acties sta ik op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Voor de mensen die mij niet kennen, ik ben Yasemin Kaya. Ik ben 16 jaar en zoals iedereen van mijn leeftijd ga ik ook naar school. Ik zit op het College en zit in mijn vijfde jaar. Ik woon in de wijk Graswinkel en durf te beweren dat ik een van de grootste leesfanaten ben op deze wereld. Verder breng ik een groot deel van mijn tijd door bij de Jumbo als bijbaantje en houd ik mijn donderdagavonden vrij voor ROOD.

Om terug te komen op de avond in de stad, toen ze me vroegen wat ik in Weert wilde veranderen, was het eerste wat ik wilde zorgen dat Weert aantrekkelijk bleef. Bijvoorbeeld dat er meer te doen is in de stad, dat er goed onderwijs is en dat er goede faciliteiten voor jongeren zijn. Kortom, alles wat er voor zorgt dat studenten terugkeren na hun studie. Natuurlijk zijn hierbij de goede mogelijkheden om in Weert te wonen en te werken heel belangrijk, maar wat ook een grote rol speelt is goed onderwijs, goede voorzieningen voor jongeren en dat er genoeg te doen is in Weert.

Neem bijvoorbeeld de terugname van het aantal leden bij sportclubs. Veel mensen denken dat dit gebeurt doordat jongeren liever thuis zitten, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Veel jongeren focussen zich juist op de nu nog aparte sporten. In plaats van zich in te schrijven bij een voetbalclub gaat een groot gedeelte nu de straat op om te skaten. En wij bij de SP vinden dat hierop moet worden ingespeeld, door bijvoorbeeld te kijken of een Urbanhal kan worden opgericht.

Een ander voorbeeld is de leegstand in Weert. Jongeren gaan vaak naar Eindhoven om te winkelen, waardoor de stad in Weert leeg blijft. De SP probeert de leegstand tegen te gaan door bijvoorbeeld te kijken of er een boete kan worden opgelegd aan de eigenaars van een leegstaand pand. Zo kunnen jongeren ook in Weert met plezier naar de stad.

Samen zorgen wij ervoor dat Weert een gezellige en bruisende stad is, met veel jongeren en veel mogelijkheden om iets leuks te doen.

Yasemin Kaya

U bent hier