h

SP houdt vinger aan de pols bij verplaatsing Swinnen

15 januari 2016

SP houdt vinger aan de pols bij verplaatsing Swinnen

Foto: Nico van den Bent
Naar aanleiding van geluiden dat vleesverwerker Swinnen in de wijk Leuken een perceelaanbod van de gemeente had afgeslagen stelde de SP woensdag tijdens de informatiebijeenkomst Ruimte vragen over de voorgenomen verplaatsing. Wethouder van Eerse bevestigde het afgeslagen aanbod.
Swinnen zorgt al jarenlang voor overlast in de wijk Leuken. Het bedrijf ligt erg ongelukkig en zorgt regelmatig voor met name verkeers- en stankoverlast. Vooral de verkeersoverlast is de laatste jaren toegenomen. Het bedrijf is gegroeid wat tot meer vrachtwagens in de veel te krap bemeten woonstraten leidt.
 
De politiek probeert al jaren een verplaatsing van het bedrijf voor elkaar te krijgen maar geld blijft steeds een struikelblok. Vorig jaar leek er echter schot in de zaak te komen. Door een provinciale subsidie voor stadsvernieuwing in de wijk Leuken leek een financiële hobbel genomen. De gemeente bood Swinnen een bouwkavel op een industrieterrein aan.
 
Dat aanbod is dus afgeslagen. Volgens wethouder Van Eersel zijn er daarop ook enkele nieuwe aaniedingen gedaan, zowel in de vorm van onbebouwde kavels als bestaande bedrijfspanden. Hierop is nog geen reactie gekomen. ‘Het oorspronkele aanbod staat echter ook nog steeds open,’ aldus de wethouder.
 
de SP wilde ook weten wat er gebeurt als Swinnen zou besluiten te vertrekken maar er vervolgens ogenblikkelijk een ander bedrijf in het pand zou trekken. 'dan moeten we snel acteren'aldus de wethouder. Hiermee gaf hij aan dat verplaatsing ook nog steeds de wens van het stadsbestuur is en dat er zodra het bedrijf verplaatst is gekozen wordt voor woningbouw op die plek.
 
De SP zal vragen blijven stellen om de druk op de ketel te houden. De partij is ervan overtuigd dat een snelle verplaatsing voor de omwonenden, de gemeente maar ook het bedrijf het allerbeste is.

U bent hier