h

Brandbrief Midden-Limburg bezuinigingen jeugdhulp trekt de aandacht

17 september 2014

Brandbrief Midden-Limburg bezuinigingen jeugdhulp trekt de aandacht

Vorige week stuurden de zeven gemeenten in Midden-Limburg gezamenlijk een brief naar Den Haag waarin ze de noodklok luiden over een enorme korting op het budget voor jeugdhulp. Weerter wethouder Paul Sterk en Roermondse wethouder Marianne Smitsmans willen het gesprek met  staatssecretaris van Rijn aan.

Dat er bezuinigd moet worden was wel bekend. De gemeente wordt binnenkort verantwoordelijk voor de jeugdhulp , maar krijgt daar niet het volle huidige budget voor. Midden-Limburg wordt zonder duidelijke oorzaak veel harder getroffen dan andere regio’s. Volgens de huidige cijfers zouden de gemeentes het met 25% minder budget moeten gaan doen.

De SP is er niet op tegen dat de jeugdzorg onder verantwoordelijkheid van de gemeentes komt. En de gemeentes zelf trouwens ook niet. Wethouder Paul Sterk; ‘De huidige organisatie van de jeugdzorg is erg ingewikkeld. Als je de verbindingen zou trekken tussen organisaties en de manier van financieren raak je de draad kwijt. De plattegrond van de metro van Londen is een stuk begrijpelijker wat dat betreft. Het is goed dat de gemeente verantwoordelijk wordt, maar wel met voldoende geld.

Het lukt de gemeentes niet om op eigen houtje het nodige inzicht te krijgen. Er werd eerder al in Den Haag aan de bel getrokken. De Midden Limburgse gemeenten schakelden vanwege de enorme tijdsdruk hulp in van adviesbureau AEF, het Sociaaal Cultureel Planbureau en zelfs van het ministerie maar de kluwen is nog altijd niet ontward. ‘Voor de afwijking in het budget heeft het ministerie van VWS zelf geen verklaring’ aldus de wethouders.

En er is haast geboden. Want per 1 januari 2015 wordt de gemeente verantwoordelijk, moet er zorg geleverd worden en moet duidelijk zijn wie dat gaat betalen. Een korting van 25% is daarom ‘onacceptabel’ zo stellen de wethouders in hun brief van afgelopen vrijdag.

Ook de wethouders van de 32 grootste gemeenten trokken eerder deze maand aan de bel. Ze zeggen ‘dat de opgaven van de zorginstellingen over de jeugdzorg niet kloppen met de gegevens die gemeenten eerder van het rijk kregen en waar het budget over 2015 op is gebaseerd.´aldus de website binnenlandsbestuur.nl´.De wethouders van de grote gemeenten willen dat het rijk voor de extra kosten opdraait.

U bent hier