h

Teleurstellend kamerdebat: Den Haag schuift af naar gemeente

1 maart 2012

Teleurstellend kamerdebat: Den Haag schuift af naar gemeente

awnIn de Tweede Kamer heeft het debat over de ontslagen bij de Risse in Weert geen toezeggingen opgeleverd. De coalitie en de regering voelen zich niet verantwoordelijk voor de gevolgen van hun bezuinigingsbeleid. VVD-woordvoerder Azmani: "Wij kunnen voor deze mensen niets betekenen".

"VVD, CDA, PVV en de staatssecretaris sluiten hun ogen voor de gevolgen, schuiven hun verantwoordelijkheid af en gaan keihard door met hun afbraakpolitiek" aldus SP-raadslid Paul Lempens. Lempens woonde met werknemers van Westrom en de Risse en wethouder Litjens het debat in Den Haag bij. Na afloop bespraken zij het debat na met SP-kamerlid Karabulut.

Ronduit zwak en arrogant was de VVD-woordvoerder Azmani. Lempens: "Ik zal de tekst en opname van dat betoog aan de Weerter VVD voorleggen. Dan zien ze hoe hun partijvertegenwoordiger in Den Haag Weert en haar burgers in de kou laat staan. Eigenlijk zou íedereen dit debat moeten terugkijken om te zien wat politici met jouw stem doen."

De Risse en Westrom-medewerkers die het debat vanaf de publieke tribune volgden, waren ook zeer tevreden over de inbreng van Mariet Hamer (PvdA). Zij vroeg meermalen aan staatssecretaris De Krom (VVD) wat hij voor de mensen gaat doen. Zij kreeg geen antwoord. "Men kijkt naar de cijfers, niet naar de mensen", zo vatte SP-woordvoerder Karabulut het debat samen. D66 en GL waren ook kritisch.

Het debat kreeg nog een rare wending. De staatssecretaris suggereerde dat Weert uit zou gaan van verkeerde (somberder) aannames. En dat terwijl de cijfers door zijn eigen ministerie zijn aangeleverd. Er volgt nog een gesprek tussen de staatssecretaris en de gemeente. Lempens: "het was een afleidingsmanoevre om de aandacht af te leiden van de keiharde gevolgen van de keuzes van dit rechtse kabinet. Wij zullen niet los laten, in Den Haag niet en in Weert niet.'

Persbericht SP Tweede Kamerfractie over de ontslagen in Weert

U bent hier