h

Gemeente voorbarig met bezuinigingen op instellingen

1 juli 2010

Gemeente voorbarig met bezuinigingen op instellingen

bezuinigingHet nieuwe college van B&W heeft de professionele gesubsidieerde instellingen zoals de bibliotheek, maatschappelijk werk, theater, en puntwelzijn laten weten dat zij in 2011 en 2012 minder subsidie krijgen dan afgesproken. De SP vind dat ze daarmee oneigenlijk op de zaken vooruitloopt.

In een brief zeggen de wethouders van CDA-VVD en WL dat er in 2011 en 2012 geen indexering is van de subsidie. Dus dat betekent al gauw 10 a 20 duizend euro minder op een subsidie van een miljoen. In de brief aan de instellingen baseert men zich louter op het coalitieprogramma waarin dit staat vermeld.

Volgens wethouder Coolen mag het college er van uitgaan dat een coalitieakkoord gedekt wordt door een meerderheid van de raad. Paul Lempens, woordvoerder Maatschappelijke Zaken, heeft hiertegen geprotesteerd. “Zonder tussenkomst van de raad wordt een punt uit het coalitie-akkoord uitgevoerd, zonder besluit, zonder discussie, zonder antwoord op onze vragen. Dat accepteren wij niet en de hele raad zou dit niet moeten toestaan als ze de democratische afspraken in een gemeente wil eerbiedigen.”

De wethouder gaf in de commissievergadering waarin de SP deze zaak naar voren bracht dat in het geval van de bibliotheek er een bijzondere situatie is. In verband met de fusie tot Bibliocenter zijn er afspraken gemaakt met de gemeente waarbij ook een extra indexering aan de orde is. Wethouder Coolen respecteert dat, maar geeft aan dat er ook een mogelijkheid is om opnieuw te onderhandelen en dat je dan tot een nieuwe afspraak kan komen. Paul Lempens wees hem er op dat er dan waarschijnlijk sprake is van minder dienstverlening aan de burger, wat weer tegenstrijdig is met het coalitieprogramma. Wordt vervolgd.

U bent hier