h

Jeroen Goubet: ‘geen vaarwel maar tot ziens’

14 maart 2010

Jeroen Goubet: ‘geen vaarwel maar tot ziens’

Jeroen Goubet werd in februari vorig jaar geïnstalleerd als raadslid voor de SP in Weert. Nu, iets meer dan een jaar later neemt hij alweer afscheid van de gemeenteraad. Wat vindt hij daar zelf van?

Jeroen GoubetZuur?

Nee hoor helemaal niet! Uiteraard vind ik het wel een beetje jammer want ik heb het met heel veel plezier en voldoening gedaan. Maar het gaat om wat de mensen willen, zij hebben de SP’ers gekozen die nu in de raad zitten. Herman, Jan en Paul zijn een fantastisch team.

En bij andere partijen is het ultieme doel in de raad zitten. Het is ‘de fractie’ en de rest bungelt er een beetje aan. De SP is een actiepartij, vooral een lokale afdeling, de fractie is daar slechts een onderdeel van. Raadslid of geen raadslid maakt binnen de SP niet zoveel uit.

Hoe kijk je terug op de afgelopen periode?

Met heel veel plezier. Wat vooral fijn was, was de omgang met de andere raadsleden en het college. Men heeft in Weert respect voor elkaars mening, luistert, en je kunt soms zelfs anderen overtuigen! Vaak zie je in gemeenteraden en ook in de Kamer dat er persoonlijke vetes uitgevochten worden. In Weert kan het er ook fel aan toe gaan maar altijd op de inhoud. En als een raadslid per ongeluk wel eens op de persoon speelt dan krijgt hij de hele raad van links tot rechts over zich heen! Ook de discussies zijn goed, al mag het gepraat wel een beetje minder. Ik denk vaak als iemand vijf minuten aan het woord is geweest, ‘dat had je ook in twee zinnen kunnen zeggen’. Als ik het ergens mee eens was hield ik gewoon mijn mond, dan hoef je niet per se een paar minuten vol te praten. Zwijgen is instemmen.

Ik kwam er al vrij snel achter dat de andere raadsleden dan weliswaar je politieke vijanden zijn, maar eigenlijk wil iedereen hetzelfde, een beter Weert. En na de vergadering ga je met elkaar in de Gotcha een pilsje drinken en kom je erachter over hoeveel dingen je het eigenlijk eens bent. Die persoonlijke omgang is heel fijn. De burgemeester zei na de installatie van de nieuwe raad nog tegen mij ‘knap dat je in een jaar tijd zo je plekje hebt weten te veroveren’.

Ook de hoeveelheid werk is me honderd procent meegevallen. Het is vooral een kwestie van prioriteiten stellen. Wat lees je wel wat lees je niet? Naar welke vergadering ga je wel en naar welke niet? Het gaat erom wat wij als SP het belangrijkste vinden.

Kortom, ik kan het iedereen aanraden!

Wat ga je in de komende tijd doen?

Uiteraard lopen de zaken die ik buiten het raadswerk al deed, zoals mijn baan gewoon door. En ik zal wel iets meer vrije tijd krijgen. Dat vindt mijn vriendin ook fijn want we staan op het punt om een huis te kopen. Ook blijf ik actief in de SP zoals ik al jaren was, en blijf ik de raad volgen. Ik zal zo nu en dan nog wel eens op de publieke tribune te zien zijn.

Kom je nog een keer terug?

Dat zou ik erg leuk vinden. Misschien over vier jaar, dan ben ik ook nog jong, 28. En misschien moet ik tussentijds het stokje van iemand over nemen, dat is een jaar geleden ook gebeurt. Ik zit op de reservebank. Of we moeten in de coalitie komen en Jan, Paul of Herman worden wethouder, het kan allemaal. Geen vaarwel hopelijk dus, maar een tot ziens!

Jeroen Goubet geïnstalleerd als raadslid SP

U bent hier