h

SP verbaasd over handelen VVD inzake raadslid Altun

14 maart 2007

SP verbaasd over handelen VVD inzake raadslid Altun

Een maand geleden werd VVD-raadslid dhr. Altun veroordeeld voor het ronselen van volmachtstemmen. In een brief aan de voorzitter en de leden van de gemeenteraad van Weert deelden het bestuur van de fractie en de afdeling van de VVD mee dat dhr. Altun tot de uitspraak in hoger beroep zijn raadslidmaatschap niet zal uitoefenen, dus geen vergaderingen zal bezoeken.

Vandaag, een week na de Statenverkiezingen, komt de VVD met een verklaring waarom ze geen maatregelen treffen tegen dhr. Altun. De partij noemt daarvoor drie redenen:

  • het is geen 'misdrijf', maar een overtreding van de wet,
  • er komt een hoger beroep,
  • zonder de geronselde stemmen was dhr. Altun ook met voorkeur gekozen in de raad.

Natuurlijk is het zo dat je niet als raadslid wordt ontslagen vanwege deze overtreding van de Kieswet, maar je geloofwaardigheid is dusdanig geschaad dat je het niet kunt maken om te blijven zitten. Als een raadslid dat niet uit zich zelf doet, hoort zijn partij hem uit de fractie te zetten. Het is gissen naar de werkelijke reden waarom de VVD dit niet doet.

Door deze opstelling van de VVD zal de raad van Weert dus tijdelijk uit 28 personen bestaan in plaats van de wettelijk voorgeschreven 29 personen. Dat vindt de SP een kwalijke zaak.

De verklaring op de website van de VVD

U bent hier