h

'Ophef over benoeming Rissecommissaris'

19 juli 2006

'Ophef over benoeming Rissecommissaris'

De Socialistische Partij in Weert vraagt opheldering over de recente benoeming van C. Kok tot commissaris van sociale werkplaats De Risse. De nieuwe toezichthouder zou volgens het Rissebestuur zijn sporen hebben verdiend als directeur van het Weerter bedrijf Van de Meerakker. Maar in werkelijkheid werd Kok daar in die functie in 2003 op staande voet ontslagen.

Artikel overgenomen uit Dagblad De Limburger, 19 juli 2006

Zowel toenmalig bedrijfseigenaar GTI als de huidige eigenaar MRO Industries bevestigen Koks eerdere ontslag bij de Van de Meerakker Groep, het Weerter bedrijf met 230 medewerkers en vestigingen in Veghel, Waalwijk en Dordrecht. Gebrekkig financieel beleid en verstoorde werkverhoudingen waren de redenen om de directeur destijds de laan uit te sturen. Insiders vertellen dat de Eindhovenaar letterlijk uit zijn werkkamer is gezet en dat hij zich met een schrikbewind impopulair had gemaakt bij het personeel.
Kok zelf wil niet inhoudelijk ingaan op de reden van zijn vertrek bij Van de Meerakker. „Dat is een privézaak. In overleg met de eigenaar zijn we in 2003 uit elkaar gegaan. De zaak is intern opgelost. Ik heb dertig jaar bij dat bedrijf heb gewerkt. Dat zegt toch genoeg, lijkt me.”

De SP-fractie in Weert heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan de wethouders L. Heuvelmans en S. Strous die sinds kort namens Weert in het Rissebestuur zitten. De partij zegt signalen te hebben gekregen dat Koks benoeming tot commissaris voor werkgelegenheidszaken discutabel is. ‘De ondernemingsraad van De Risse is hier ook niet bij betrokken. Het laatste dat de Risse kan gebruiken is weer een schandaal’, aldus SP-leider P. Lempens.

Navraag leert dat het Rissebestuur niet op de hoogte is van Koks eerdere ontslag. Het checkte de opgegeven referentie niet na bij het Weerter bedrijf en presenteerde de nieuwe toezichthouder deze maand als een man die als financieel en algemeen directeur ‘zijn sporen bij Van de Meerakker heeft verdiend’. „Kok heeft ons verteld dat hij daar na een zakelijk verschil van inzicht in goed overleg afscheid heeft genomen. We hebben geen aanleiding gezien om dat te controleren”, zegt F. Maes, de inmiddels oud-bestuursvoorzitter van De Risse die verantwoordelijk was voor de selectie. Als het bestuur dit wel had gecheckt, had het Kok evengoed voorgedragen, zegt hij. „Hij heeft een uitstekend netwerk in het regionale bedrijfsleven. Ik sta nog steeds pal achter zijn benoeming.”

Na jaren werkzaam te zijn geweest als financieel directeur werd Kok in 2001, in een onrustige periode van bedrijfsovernames benoemd tot algemeen directeur van de Van de Meerakker Groep. „We hebben afscheid van hem genomen in een tijd dat het bedrijf fors verliesgevend was. Daarbij bood de verstandhouding met hem geen basis meer om samen verder te gaan”, zegt een woordvoerder van GTI, de toenmalige aandeelhouder die Van de Meerakker na een reorganisatie recentelijk verkocht aan MRO Industries.
Die nieuwe eigenaar wil niet dat De Risse zijn nieuwe commissaris in verband brengt met Van de Meerakker. „Kok is destijds ontheven uit al zijn functies. Sinds die tijd is hij op geen enkele wijze verbonden met een van de vennootschappen van het bedrijf”, aldus directeur R. Joosten van MRO.

Wethouder Heuvelmans, sinds kort de nieuwe bestuursvoorzitter van De Risse, ziet vooralsnog geen reden om aan Koks benoeming te twijfelen. „Ik zal na de zomervakantie eens met hem gaan praten. Wat ik weet is dat Van de Meerakker met meerdere overnames een erg onrustige periode achter de rug heeft. Dan zie je dit soort naptrapbewegingen wel vaker. We moeten niet vergeten dat Kok maar liefst 28 jaar bij dat bedrijf heeft gewerkt. Dan zal hij toch heus wel een behoorlijke staat van dienst hebben opgebouwd.”

U bent hier