h

'Klacht over hitte in zorgunits'

22 juli 2006

'Klacht over hitte in zorgunits'

Een uitvaartondernemer uit Weert heeft bij de Inspectie voor Gezondheidszorg officieel een klacht ingediend over het gebrek aan ventilatie en verkoeling in de tijdelijke verpleegunits van De Neerlanden in Maarheeze. Hier verblijven ouderen uit Weert gedurende de verbouwing van verpleeghuis Sint Martinus. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de temperatuur in het verpleeghuis ‘zeker hoog’, maar ‘niet extreem’.

Artikel overgenomen uit Dagblad de Limburger, 22 juli 2006. Door: Niki van der Naald

Begrafenisondernemer P. Strijbos uit Weert is degene die de kwestie bij de zorginspectie heeft aangezwengeld, zo bevestigt hij. „Omdat ik vond dat iemand dit moest aankaarten. Je vader of moeder zal er maar liggen”, zegt Strijbos.
Zijn uitvaartbedrijf werd op 8 juli gevraagd door een familie uit Weert om het lichaam van een overleden patiënt op te halen bij De Neerlanden in Maarheeze. Volgens de ondernemer was de hitte niet te harden in de slaapkamers van bewoners, waaronder ook die waar het dode lichaam lag. Een beeld dat door het verplegend personeel, dat anoniem wil blijven, wordt bevestigd. Volgens medewerkers worden laat in de avond temperaturen tot 38 graden gemeten in de units. De echtgenote van de overleden patiënt is nog in gesprek met haar advocaat om een klacht tegen Land van Horne in te dienen.
Op 12 juli heeft de inspectie van Volksgezondheid overdag een bezoek gebracht aan De Neerlanden en gesproken met personeel en bewoners. In een brief laten de inspecteurs weten dat ze verder geen klachten hebben gekregen.

Stichting Land van Horne, dat de ouderen sinds vorig jaar huisvest in de units vanwege een verbouwing van verpleeghuis St. Martinus in Weert, beroept zich op het inspectierapport. Algemeen directeur G. Peijs vindt de klacht hiermee afgedaan. Hij zegt dat iedere cliënt een van de vier mobiele airco’s na medische indicatie in de kamer kan krijgen. Daarnaast worden de ouderen zoveel mogelijk ondergebracht in de gemeenschappelijke ruimtes die wel gekoeld zijn.
Toch heeft Land van Horne besloten om op korte termijn koelinstallaties in de gangen van de units te plaatsen. Volgens de zorginstantie kunnen daar geen ventilatoren staan omdat de demente bewoners daar mogelijk hun vingers in steken. De brandweer heeft afgelopen week ook geprobeerd het verpleeghuis te koelen door een laag water op het dak te spuiten, maar het dak bleek te ondiep.
Voorzitter R. Meijer van de cliëntenraad bevestigt dat het zeer warm kan worden in de units, maar volgens hem is dat niet anders dan in andere gebouwen. Inmiddels hebben de meeste families van bewoners wel zelf airco’s aangeschaft voor de slaapkamers. „Dat er te weinig koelers zijn is niet te verwijten aan Land van Horne. Hooguit aan de leverancier van het gebouw. Zodra er ook koelinstallaties in de gang staan, zal het in alle delen van het gebouw draaglijk zijn.”

U bent hier