h

De feiten over de SP-actie voor het behoud van de sociale diensten

2 september 2005

De feiten over de SP-actie voor het behoud van de sociale diensten

Actie bij sociale dienstIn een opinie-stuk in Dagblad de Limburger wordt de SP verweten een enquete te hebben gehouden met een gemanipuleerde uitkomst. Dat is niet de waarheid. Een ingezonden reactie van de SP.

… en dan nu de harde feiten:

Feit: De gemeenteraden moeten “instemmen met de verdere uitwerking om te komen tot één Intergemeentelijke Sociale Dienst” (raadsvoorstel 05 09 147).
Feit: Dit voorstel is vorige week bekend gemaakt, klantenraad en personeel hebben alleen een persbericht gekregen. Binnen drie weken moet de raad ‘ja’zeggen.
Feit: Het betrof geen enquête, maar een pamflet waarin de SP alle bezoekers van het stadhuis informeerde over de plannen (iemand moet dat doen), en waarin ze haar mening gaf.
Feit: De bezoekers werden in de gelegenheid gesteld om een eerste reactie te geven op de vraag “Wat kan er beter bij de gemeente.” Dit omdat door de gemeenten wordt gesteld dat het ‘beter wordt’ met de samenvoeging. Niemand kan dat beter beoordelen dan de cliënten zelf. De politiek moet ook naar hen luisteren, in een vroeg stadium. Dus: geen enquête met een uitkomst, maar een mogelijkheid om op een algemene vraag te reageren.
Feit: Een gemeente die met twee anderen over één sociale dienst moet beslissen heeft per saldo minder te zeggen dan wanneer ze een eigen dienst heeft.
Feit: In meerdere andere gemeenten is de vorming van een Intergemeentelijke Sociale Dienst niet positief verlopen. Meer afstand en meer bureaucratie. Wanneer je onderzoek doet, weet je dat.
Feit: één loket is niet hetzelfde als minder bureaucratie (wel minder loketten …)
Feit: De journalist stelt zich kritiekloos achter het standpunt en de voorspelbare verklaringen van de gemeenten op. Een machthebber zal bij alle plannen roepen dat ‘het nog veel te voorbarig is om nu al een mening te hebben en dat alles nog moet worden beslist’. Wanneer een burger vervolgens op de daarvoor aangewezen momenten vijf minuten mag inspreken, is het echter altijd te laat. Zo leert de ervaring.
Feit: Ook mensen die geen uitkering hebben maken zich druk over de samenvoeging van gemeentelijke diensten. Iedereen kan ooit in een uitkering terechtkomen.
Feit: Wij spreken niet over een objectief onderzoek.
Feit: De enquête (vragenlijst met meerdere mogelijkheden) op de Dillenburg was van een heel andere orde en niet suggestief opgesteld. Iedereen die daar kennis van neemt, zelfs een voorstander, beaamt dat. Een vergelijking is daarom niet terecht. Een blik op www.weert.sp.nl is voldoende om daar achter te komen.

reageer op het weblog van Paul Lempens

U bent hier