SP wil geen gedwongen verhuizing verpleeghuisbewoners Sint Martinus
SP wil geen gedwongen verhuizing verpleeghuisbewoners Sint Martinus
De SP wil niet dat 60 bewoners van verpleeghuis Sint Martinus in Weert worden gedwongen te verhuizen naar tijdelijke woonunits in Maarheeze. Zij vraagt aan de Stichting Land van Horne om een heroverweging van de verplaatsing van bewoners, tenminste voor hen die er grote problemen mee hebben en niet vrijwillig willen verhuizen naar buiten Weert.
Verpleeghuis Sint Martinus in Weert wordt verbouwd, zodat de zorg voor de bewoners meer aan de eisen van de tijd en de wet kan worden aangepast. Onder andere worden meerpersoonskamers omgebouwd naar kamers met meer privacy voor individuele bewoners. Als gevolg daarvan is er in Sint Martinus geen plaats meer voor een aantal van de huidige bewoners. Ongeveer 60 bewoners van de afdelingen 4 en 5 worden verplaatst naar Marishof in Maarheeze, alwaar tijdelijke wooncontainers zijn neergezet.
De SP zegt er vertrouwen in te hebben dat de begeleiding van de verhuizing en de nieuwe huisvesting met veel aandacht en zorg voor de bewoners zal plaatsvinden. Ook hebben zij geen opmerkingen over de kwaliteit van de huisvesting en de zorg in Maarheeze.
Het grootste punt van zorg voor de socialisten is het weghalen van mensen uit hun vertrouwde omgeving, uit Weert. SP’er Jan Tak: ‘We spreken hier over mensen in de laatste fase van hun leven, vaak 80 jaar en ouder, die veelal hun hele leven in Weert hebben gewoond. Het sociale contact dat men heeft, door bijvoorbeeld Weertenaren uit een ander deel van hun leven te herkennen, vervalt.’ Volgens de SP zullen ook de bezoekers, die voor een deel dagelijks hun familielid of echtgenoot bezoeken, naar Maarheeze moeten reizen, ook zij die zelf ook niet meer zo mobiel zijn. Gezien de situatie van de bewoners zal Maarheeze hun laatste woonplaats betekenen, ook omdat Land van Horne geen terugkeergarantie geeft.
De SP vraagt zich in een brief aan de gemeente af of er voldoende gekeken is naar de sociale aspecten van deze ingrijpende operatie, en waarom er juist voor de zwakste groep bewoners is gekozen. Ze vraagt een drietal alternatieven te laten onderzoeken om gedwongen verhuizingen te voorkomen; minder kwetsbare groepen bewoners elders huisvesten, nachtopvang in het ziekenhuis en het plaatsen van tijdelijke voorzieningen in Weert.
Het liefst ziet de SP een heroverweging van de verplaatsing van bewoners, tenminste voor hen (of hun familie) die er grote problemen mee hebben en niet vrijwillig willen verhuizen naar buiten Weert.
Een kopie van de brief is verzonden naar de familieraad, ondernemingsraad, gemeenteraad en de raad van toezicht
Brief aan Stichting Land van Horne (PDF)
- Zie ook:
- Zorg