h

Zorgen om het ziekenhuis

24 februari 2005

Zorgen om het ziekenhuis

Sint JanWij maken ons ernstige zorgen over de toekomst van het Weerter ziekenhuis. De dienstverlening in het Sint Jans Gasthuis nam de laatste jaren steeds meer af. De problemen namen toe met als trieste 'hoogtepunt' de sluiting van de afdeling intensive care.

Meer en meer Weertenaren gaan liever naar Geldrop of Veldhoven, omdat ze daar beter geholpen worden. Het ziekenhuispersoneel en de Weerter burger betalen de tol voor de bezuinigingen uit Den Haag en het wanbeleid van hoge heren die met gouden handdrukken ervandoor gingen.

De negatieve spiraal lijkt uit te draaien op een verdere vermindering van de specialismen en het aantal bedden in Weert. Dat is de verkeerde weg! Het moet beter, niet slechter. Goede zorg voor de patiënt moet voorop staan.

Wij vinden dat alle verantwoordelijken hun verantwoordelijkheid moeten nemen om te komen tot een VERBETERING van het ziekenhuis. Behoud het Sint Jan!

Een ingezonden brief van een Weerter SP lid over de wantoestanden in het ziekenhuis:

25 februari 2005.

Open brief aan Dhr Balkenende en Hoogervorst.

Beste heren Balkenende en Hoogervorst,

Vrijdagochtend, kwart voor zeven ‘s ochtends. Ik breng mijn vrouw naar haar werk, het St Jansgasthuis te Weert. Daar aangekomen vallen mij een aantal nonchalant geparkeerde busjes van diverse lokale en landelijke tv stations op. Wat zou er gebeurt zijn?? Weer thuis gekomen tv aangezet en teletekst van de lokale omroep opgezet.

"Inspectie volksgezondheid sluit IC Weert." Door conflicten tussen specialisten zou de zorg niet meer gegarandeerd kunnen worden.

"Zijn ze nou helemaal van de pot gerukt!" U sluit toch niet een afdeling voor intensieve zorg in een regionaal ziekenhuis?

Na wat nieuwszenders bekeken te hebben en teletekst en internet door gesurft te hebben, werd mij duidelijk dat de heren doktoren blijkbaar door de gangen rollen en verzorging geen prioriteit te geven. Nou werk ik zelf ook in de zorg, en is dit op zich geen vreemd gegeven. Helaas! Maar dit lijkt wel heel overdreven.

Nou was het St Jan al eerder in het lokale nieuws geweest omdat de directeur vond dat er bezuinigd moest worden. Dit is overigens niet alleen in Weert, ook helaas. Daardoor werden er ongeveer 50 mensen onslagen. Alleen de handen aan het bed. Want, zo verzekerde dhr Plukker, het management voldeed aan alle eisen en er was niet te veel van. Handen aan het bed konden volgens hem best gemist worden. Tevens gaf hij aan dat er harder gewerkt moest worden. Er moet meer "productie" gedraaid worden! Ja natuurlijk. Verplegende en verzorgende zijn een beroepsgroep welke de hele dag neuspeuterend en vliegtuigjes vouwend voor zich uit staren. Deze mijnheer Plukker is blijkbaar dezelfde die "misstanden" bij de inspectie aankaart. Meneer Plukker is aangesteld om mislukking uit het verleden zelf op te lossen, om het St Jan weer op de kaart te zetten. Nou dàt is gelukt! Heel Nederland weet nu de naam van het ziekenhuis in Weert. Mijn complimenten. Er is veel bereikt. Een gebied met ruim 90.000 inwoners zonder IC!! Mijnheer Hoogervorst, dit is UW verantwoordelijkheid!

Voor alle duidelijkheid. Het St Jans Gasthuis in Weert is een goed ziekenhuis. Er werken gekwalificeerde en zeer gemotiveerde verpleegkundige en verzorgende. Zij lopen steeds harder om toch zorg te kunnen verlenen, hoe moeilijk ze dat ook gemaakt wordt. In dit ziekenhuis is er nog hart voor de zieke medemens, dit geld in ieder geval voor de verpleegkundige en verzorgende. En ook voor de verpleging op de afdeling IC!

Wellicht, mijne heren, kunt u de koningin vragen om de verpleging eens een lintje te geven i.p.v. musici. De zorg verdient dat!!

Waar is de tijd gebleven, en dat is niet eens zo langgeleden, dat een afdeling werd gerund door een hard werkende ervaren pleeg. Die tussen het billenwassen en het praatje met de patiënt door ook een afdeling leidde? Sterker nog, waar is de tijd gebleven dat je als verpleegkundige of verzorgende ook nog tijd had om een gesprek te hebben met een patiënt? Uit te leggen wat er gebeurt? Gerust stellen? Hem of haar rustig kon wassen? Zorg is meer als een wasbeurt van 2 minuten met een in de magnetron opgewarmde droge washand!!!

Waarom moeten specialisten een eigen bedrijfje (maatschap) hebben? Gewoon in loondienst van het ziekenhuis. (Zoals ook in academische ziekenhuizen, het kan dus!) Meteen duidelijk wie de baas is, geen discussie. 1 directie. Managers …….? Nee gewoon weer werken op de afdeling i.p.v. de hele dag achter een bureau. Zorg verleen je aan mensen niet aan papier of een bureau. De zorg heeft handen aan het bed nodig. Of dat nu een ziekenhuis, verpleeghuis, verzorginghuis of thuiszorg is.

Tijdens dit kabinet werd de pyjamadag ingevoerd. Pyjamadag? U bedoeld de oudere medemens gewoon een dag niet verzorgen? 1 keer per week douchen? Ik hoop dat dit bij uw kamerleden vaker is, of hangt er een grote luchtverfrisser in de tweedekamer? Nee mijnheer Balkenende en Hoogervorst, zorg is de patiënt kunnen wassen met water en zeep of douchen. Een praatje kunnen maken met een patiënt, een troostende arm om familieleden kunnen leggen. Fatsoenlijke stervensbegeleiding geven. Medicatie uitdelen welke WEL door meerdere mensen is gecontroleerd. De patiënt helpen bij het eten als dat moeilijk gaat. Een arts die de tijd neemt om uit te leggen wat er dan mis is. Tijd hebben om een bed metéén te kunnen verschonen als er een "ongelukje" gebeurt is. Dat is zorg! Zorg is bezig zijn met mensen, niet bezig zijn met bezuinigen.

Mijnheer Balkenende en Hoogervorst, zorg is duur! Zo ook de Betuwelijn, maar die is niét nodig. Behoorlijk bestuur is de juiste keuzes maken, in de zorg maakt u die beide duidelijk niet.

Uit een recentelijk onderzoek blijkt dat, doordat mensen ouder worden, er meer hulpbehoevende mensen bijkomen. Uit recente ervaringen blijkt dat er steeds meer verplegende en verzorgende ontslagen worden. 1min1 = kabinet Balkenende. Alles gaat stuk!

En mijnheer Balkenende en Hoogervorst, zeg nou niet ik hoor de klaagzang uit de zorg. Maar luister er nou voor één keer eens naar, en doe er wat aan. Vóór het te laat is!!!

Patrick Nijman, Weert

Uit de SP-kroniek: februari 1988 In 1988 hield de SP een geslaagde actie rond het openhouden van het ziekenhuis.

U bent hier