h

SP heeft weinig vertrouwen in eigen onderzoek Risse

11 augustus 2004

SP heeft weinig vertrouwen in eigen onderzoek Risse

De SP en comité ‘De Risse Sociaal’ hebben weinig vertrouwen in het onderzoek dat het bestuur van De Risse zelf heeft ingesteld naar het functioneren van de sociale werkvoorziening.

Een bestuur dat zelf medeverantwoordelijk is voor het ontstaan van een sfeer binnen De Risse waarin seksuele intimidatie kon plaatsvinden, is niet de aangewezen instantie om daar een onderzoek naar te laten doen. De opdracht tot het onderzoek had moeten worden gegeven door een onafhankelijke instelling zoals de gemeenten, en niet door het bestuur van De Risse zelf. Een en ander is reden om het onderzoek en de onderzoeksresultaten al bij voorbaat als verdacht te kwalificeren. Het risico dat “wie betaalt, die bepaalt” is levensgroot aanwezig zeker gezien de houding van het Risse-bestuur in het verleden, zo laten de SP en het comité in een brief aan het Risse-bestuur weten.

De socialisten en het comité van (ex-)werknemers van De Risse zetten niet alleen vraagtekens bij de onafhankelijkheid van het onderzoeksbureau, maar ook bij de beperkte onderzoeksopdracht. De briefschrijvers stellen in hun brief voor om deze opdracht ruim te formuleren. Volgens hen moet onderzocht worden wat in al die jaren door de verantwoordelijken (bestuurders, directie, management, ondernemingsraad) is nagelaten om de situatie te verbeteren. Het onderzoek moet ook gelden voor de buitendienst. Bovendien moeten alle ex-werknemers en ouders en/of verzorgers van de verstandelijk gehandicapten die bij De Risse werkzaam zijn of waren, erbij worden betrokken.

“Centrale vraag moet zijn hoe het zo ver heeft kunnen komen dat werknemers in de SW zonder respect werden behandeld, en hoe het kan dat mensen angst hebben en hadden om zich te melden? Waarom is er nooit naar de oorzaak van problemen gekeken? “, zo stellen de SP en het comité.

In de raadsvergadering van juli werd een motie over het vervangen van de directeur door Weert Lokaal, PvdA en CDA niet gesteund omdat zij het onderzoek willen afwachten. De SP blijft van mening dat een directeur die liegt over het welzijn van zijn werknemers op staande voet ontslagen dient te worden. Zònder gouden handdruk.

U bent hier