h

Bestuur De Risse geeft opdracht tot onderzoek naar eigen functioneren

1 juli 2004

Bestuur De Risse geeft opdracht tot onderzoek naar eigen functioneren

het bestuur van sociale werkvorziening 'De Risse' heeft opdracht gegeven tot een onderzoek naar haar eigen functioneren. Dit is voor de SP en Comite De Risse Sociaal reden om het onderzoek en de onderzoeksresultaten al bij voorbaat als beneden de maat te kwalificeren. In een brief laten zij dat aan het bestuur en de gemeenten weten en geven zij 5 aandachtpunten aan.

De brief aan het Risse-bestuur:

Aan het bestuur van De Risse
Kopie aan de gemeenten Weert, Hunsel, Nederweert en Cranendonck

Van Comité De Risse Sociaal en de Socialistische Partij afdeling Weert

Betreft: onderzoek ‘De Risse’

Weert, 1 juli 2004

Geacht bestuur,

Via de media vernemen wij dat u naar aanleiding van eerdere berichten besloten heeft een extern bureau onderzoek te laten doen “naar ontuchtpraktijken binnen de hele Risseorganisatie”.

Wij hebben onze bedenkingen bij deze opdracht. Wij zijn van mening dat de opdracht tot een dergelijk onderzoek gegeven had moeten worden door de vier voor De Risse verantwoordelijke gemeenten. Het bestuur van De Risse achten wij medeverantwoordelijk voor het ontstaan van een sfeer binnen De Risse waarin seksuele intimidatie en seksueel misbruik kon plaatsvinden.
Andere bedenkingen bij een onderzoeksopdracht van het bestuur van De Risse: Hoe onafhankelijk is het onderzoeksbureau en hoe (beperkt) is de onderzoeksopdracht? En indachtig het gezegde “wie betaalt, die bepaalt” maakt een en ander ons bijzonder sceptisch.

Verder achten wij het onderzoek en de onderzoeksresultaten al bij voorbaat beneden de maat indien niet aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  1. De onderzoeksopdracht moet ruim worden geformuleerd. Daarin moet plaats zijn voor de vraag hoe het zo ver heeft kunnen komen dat werknemers in de SW zonder respect werden behandeld? Hoe het kan dat mensen angst hebben en hadden om zich te melden? Waarom is er nooit naar de oorzaak van problemen gekeken? Wat is in al die jaren door de verantwoordelijken (bestuurders, directie, management) gedaan om de situatie te verbeteren?
  2. Het onderzoek mag niet beperkt worden tot de “hele Risseorganisatie”.
    Wij gaan ervan uit dat onder de “hele Risseorganisatie” ook de buitendienst wordt verstaan. Ook behoren alle ex-werknemers bij het onderzoek betrokken te worden. Zo ook de ouders en/of verzorgers van de verstandelijk gehandicapten die bij De Risse werkzaam zijn of waren.
  3. Indien bij het onderzoek gewerkt wordt met vragenlijsten dient elke werknemer van De Risse zijn of haar vragenlijst te kunnen invullen zonder hulp of meekijken van leidinggevenden.
  4. Er dient voor de duur van het onderzoek een onafhankelijk meldpunt ingericht te worden waar mensen beschermd en zonder vrees of belemmering hun ervaringen bij De Risse kunnen melden.
  5. Behalve naar bestuur, directie en management dient ook kritisch gekeken te worden naar de rol van de OR. Was de OR voldoende kritisch naar de directie toe en zo nee, waarom niet.

Overigens blijven wij van mening dat een directeur die liegt over het welzijn van zijn werknemers op staande voet ontslagen dient te worden. Zónder gouden handdruk.

Florence Gerth van Wijk
Comité De Risse Sociaal

Jan Smeets
Comité De Risse Sociaal

Paul Lempens
Socialistische Partij

U bent hier