h

'Situatie Risse erg zorgelijk'

15 oktober 2003

'Situatie Risse erg zorgelijk'

Het sociale werkvoorzieningschap De Risse in Weert gaat zorgelijke tijden tegemoet. Ten opzichte van de begroting 2003 is tot en met afgelopen augustus een totaal omzetverlies geboekt van 663.786 euro. Deze omzetderving treft met name de bedrijfstakken Industrie en Cultuurtechniek. Dit blijkt uit een rapportage van het Algemeen Bestuur van De Risse aan de colleges van burgemeester en wethouders van de bij het werkvoorzieningschap aangesloten gemeenten.

Algemeen directeur R.Kühl van De Risse kwalificeert de prognoses als 'zeer zorgelijk' omdat een verbetering van de situatie op korte termijn niet mogelijk lijkt. Extra wervingsacties voor meer werk hebben vrijwel niets uitgehaald. Alle bedrijven in de regio zijn benaderd voor opdrachten. Concreet heeft dit slechts een enkele aanvraag voor schoonmaakwerk en een paar detacheringen opgeleverd. ,,Ook een campagne in het Belgische grensgebied, waar 2400 bedrijven werden benaderd, heeft slechts een tweetal kleine opdrachten tot resultaat gehad'', aldus Kühl.

In maart van dit jaar kondigde het bestuur al een investeringsstop af en werd ook geen nieuw personeel meer aangenomen. Bovendien werden tijdelijke dienstverbanden niet verlengd. Tevens werden in de zomermaanden personeelsleden naar huis gestuurd omdat er geen werk was en moesten werknemers van de afdeling Industrie op vrijdag noodgedwongen vrij nemen bij gebrek aan orders.

,,Op korte termijn zien wij de financiële ruimte niet verbeteren. De geluiden uit de markt blijven onverminderd slecht. Prognoses van onze klanten worden niet gehaald,'' zo schetst Kühl de nabije toekomst. Hij becijfert het totale negatieve exploitatieresultaat over 2003 op circa 635.000 euro. Wat deze situatie voor consequenties zal hebben voor volgend jaar, wordt in december bekend. Op 29 oktober zal de Raad van Commissarissen van De Risse bekendmaken met welke strategie hij deze zorgelijke situatie het hoofd tracht te bieden.

U bent hier